Skip to main content

De vakantie is in aantocht, of voor sommigen al begonnen, en Hebban.nl en Tui spelen daar leuk op in met de Zomerlezen Reading Challenge. Ik hou wel van een uitdaging en vond het dan ook leuk om aan deze challenge mee te doen. Over de boeken die ik me in de diverse categorieën voornam te lezen, schreef ik in een eerdere blog. Vandaag schrijf ik over de eerste vijf bestemmingen die ik bezocht.

1. Dagen van zand door Aimée de Jongh

Het zijn de jaren ’30 van de vorige eeuw als een jonge fotograaf door de overheid wordt ingeschakeld om verslag te doen van de Dust Bowl. Hij verblijft een tijdje in een dorpje in het getroffen gebied en probeert foto’s te maken van de droogte, de zandstormen en de getroffen families, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Omslag Dagen van zand van Aimee de Jongh.

Dit boek voelde een beetje als valsspelen, want ook boeken die je eerder las worden afgevinkt voor de challenge. Maar goed, waarom niet een beetje ontspannen op reis gaan? Daar is toch niets mis mee? Ik herlas het boek vluchtig en ben blij dat ik me weer even in een andere tijd en plaats waande. Al blijft het wel een beetje dubbel, want zo’n heel mooi geschiedenisverhaal wordt er niet beschreven. In deze graphic novel laat Aimée de Jongh pijnlijk zien wat klimaatverandering (door gedrag van de mens!) voor gevolgen kan hebben. Het is een prachtig, maar ook pijnlijk boek geworden dat eigenlijk in geen boekenkast mag ontbreken.

Bestemming: 8
Categorie: De natuur in | Woestijn

Lees hier mijn uitgebreide recensie

2. De poppenspeler van Lampedusa door Rindert Kromhout

Mijn eerste nieuwe bestemming was Rome, maar nog steeds bleef ik in het verleden leven. Met De poppenspeler van Lampedusa ging ik naar het Rome van 1948. Het zijn de jaren na de oorlog en de politieke discussies lopen nog hoog op. De 18-jarige Matteo heeft daar niet zoveel aandacht voor. Hij wil acteur worden, is druk met zijn vrienden en de vriendschap met Davide wordt steeds inniger. Matteo wordt steeds meer gedwongen om na te denken over wat hij met zijn toekomst wil.

Omslag De poppenspeler van Lampedusa van Rindert Kromhout

Het boek speelt zich af in het na-oorlogse Rome, maar het lukte me moeilijk om op te gaan in de omgeving. Wel genoot ik mee van de zomerse en warme momenten die de hoofdpersonen beleefden. Ook vond ik het interessant om te lezen welke onderwerpen er speelden zo na de Tweede Wereldoorlog en hoe de jongeren nog dagelijks geconfronteerd werden met de keuzes die volwassenen toen hebben gemaakt. Ondanks dat het een historisch verhaal is, heeft het meerdere actuele onderwerpen, waardoor het ook voor hedendaagse jongeren herkenbaar zal zijn.

Bestemming: 7
Categorie: Stedenreizen | Rome

Lees hier mijn uitgebreide recensie

3. De kinderen van Villa Emma door Ivan Sciapeconi

Na over Rome te hebben gelezen, blijf ik nog even hangen in Italië en ik ga een klein stukje terug in de tijd. Ik kies voor de historische roman De kinderen van Villa Emma die zich afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is gebaseerd op een groep Joodse kinderen die zijn gevlucht voor de nazi’s. Het is 1942 als Natan met veertig andere Joodse kinderen vanuit Duitsland met de trein aankomt op het kleine station van Nonantola, Italië. Ver weg van hun families en met de constante dreiging gevonden te worden proberen ze hun draai in het kleine dorpje te vinden.

Omslag De kinderen van Villa Emma

Ik luisterde dit boek – dat werd vertaald door Irene Goes en werd voorgelezen door Jelle van Amersfoort – en verdween in het leven van de Joodse kinderen in een klein Italiaans dorp. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en dat maakt een boek altijd extra speciaal. Ik vond het mooi om te lezen hoe de kinderen werden opgenomen in het dorp, hoe ze werden geholpen en het uiteindelijk lukte om toch weer een beetje kind te zijn. Als lezer miste ik wat spanning en emoties, de schrijver heeft ongetwijfeld veel achtergronden bestudeerd, maar hierdoor voelde het wat afstandelijk geschreven. Ondanks de pogingen van de auteur wist het me niet intens te raken.

Bestemming: 7
Categorie: Europa | Italië

Lees hier mijn uitgebreide recensie

4. Liefde in het strandcafé door Lucy Diamond

Vanuit Italië vertrek ik naar zee, naar de Engelse kust om precies te zijn. In Liefde in het strandcafé ontmoeten we Evie, altijd het zwarte schaap van de familie geweest. Haar zussen waren altijd perfect, en zij werd als gek en apart beschouwd. Geen vaste baan, geen eigen woning geen kinderen. Wanneer haar lievelingstante plotseling overlijdt, erft tot ieders verrassing Evie het strandcafé in Cornwall. Niemand heeft er vertrouwen in dat ze het tot een succes weet te maken, maar Evie is vastberaden er een nieuw leven op te bouwen en de boel op de rit te krijgen.

Omslag Liefde in het strandcafé van Lucia Diamond.

Hoewel het heerlijk vertoeven was in het kustplaatsje, had ik ook regelmatig argh-momenten. Waarom zijn mensen zo onaardig tegen elkaar, waarom steunt familie elkaar niet onvoorwaardelijk en waarom is Evie zo nederig?! Kom op, schreeuw het eruit! Maar ondanks die kriegelige momenten, vond ik het eigenlijk wel heel knap hoe Lucy Diamond dat op me over wist te brengen. Gaandeweg het verhaal ontpopt Evie zich niet als een keiharde onderneemster die regelmatig met haar vuist op tafel slaat, wel blijft ze dichtbij haarzelf en is het haar creativiteit die haar uit de brand helpt. Met haar lieve en geduldige karakter verzamelt ze allerlei fijne mensen om haar heen, die er ook voor haar zijn op momenten dat ze het nodig heeft. De fijne schrijfstijl, de verhaallijn die er om draait vooral bij jezelf te blijven en de setting van een strandcafé in Cornwall maken het tot een leuke zomerse feelgood roman.

Bestemming: 7,5
Categorie: De natuur in | Water

Lees hier mijn uitgebreide recensie

5. Thuis in de toekomst door Madeleine Finlay

Met de zeewind nog in mijn haren keer ik voor even terug naar huis om een duik te nemen in de toekomst. Thuis in de toekomst is een opvallend boek over duurzaamheid met een futuristische insteek. Iedereen weet wel dat klimaatverandering een enorme impact heeft op de planeet. Maar wat niet iedereen weet, is dat er al flink wat bijzondere, futuristische, supergroene en maffe oplossingen zijn verzonnen door wetenschappers. In dit kleurrijke non-fictieboek leren kinderen hoe uitvindingen en wetenschap de klimaatverandering kunnen aanpakken en hoe we duurzamer kunnen gaan leven.

Omslag Thuis in de toekomst van Madeleine Finlay.

Het boek is echt prachtig geïllustreerd en daarom alleen al heerlijk om in te vertoeven. Het is haast een zoekboek, je blijft kijken en nieuwe dingen ontdekken. Ook de weetjes in het boek zijn keer op keer een fijne ontdekking. Ze spreken tot de verbeelding omdat ze betrekking hebben op alledaagse situaties: thuis, op school of op de boerderij. Het is een grote ontdekkingstocht en daarom ook een interessant en geschikt boek voor nieuwsgierige ontdekkers. Je kunt het boek prima lezen met kinderen vanaf een jaar of 7-8 doordat de feitjes niet heel lang zijn en kinderen zelf kunnen uitzoeken waar ze meer over te weten willen komen. Zelf lezen kan vanaf een jaar of 9. Kortom; een waanzinnig futuristisch boek dat in het teken staat van duurzaamheid. Een aanrader!

Bestemming: 9
Categorie: Ontdekken | De toekomst

Lees hier mijn uitgebreide recensie

Dat waren de eerste vijf bestemmingen van mijn zomerleesreis. Op naar de volgende ontdekkingen! Reis je dan ook weer met me mee?

Over de Tui Zomerlezen Reading Challenge

Wil je meer lezen over de Tui Zomerlezen Reading Challenge? Dat kan op Hebban.nl. Benieuwd naar welke bestemmingen ik nog meer hoop aan te doen? Lees dan hier mijn blog.

One Comment

Leave a Reply