Skip to main content

Voor graphic novels kun je me altijd wakker maken. Want hoewel ik als beelddenker geen enkele moeite heb met het maken van beelden bij verhalen, vind ik het altijd erg knap wat illustratoren er bij weten te maken. Elk volledig hun eigen stijl, de een veel komischer, de andere serieus, veel of juist weinig kleurgebruik. Allemaal zijn ze uniek en ware kunstwerken. Zo ook de graphic novel van Aimée de Jongh, Dagen van zand, die er wel iets heel speciaals van maakte.

Over Dagen van zand

De jonge fotograaf John wordt in 1937 door de overheid ingehuurd om verslag te doen van de Dust Bowl. In het getroffen gebied hebben boerenfamilies last van ongekende droogte, wat allesverwoestende zandstormen veroorzaakt. Met het doel de ernstige leefomstandigheden vast te leggen, neemt hij zijn intrek in een van de dorpen. Gaandeweg zijn verblijf komt hij er achter dat de Dust Bowl hele diepe sporen achterlaat en hij niet alleen de confrontatie met zand en stof moet aangaan, maar met iets veel groters.

Treffende tekeningen die alles omvatten

Met de bijzondere tekenstijl van Aimee de Jongh (1988) weet ze de lezer een kijkje te geven in het Oklahoma van de dertiger jaren. Maar dat niet alleen. Je bent geen toeschouwer wanneer je het verhaal leest, maar onderdeel van de situatie. Met haar vele kleurschakeringen laat De Jongh je voelen hoe het er ten tijde van de Dust Bowl aan toe ging, welke gevolgen de droogte en de enorme hoeveelheden zand op families hadden. Dat zand kruipt waar het niet gaan kan en diepe sporen achter kan laten. Je voelt het zand op je neerdalen als er weer een zandstorm de kop opsteekt. En alsof haar illustraties nog niet genoeg doen, heeft ze ook nog eens echte foto’s aan het boek toegevoegd waardoor het verhaal nóg meer tot leven komt. De Dust Bowl was een vernietigende periode die inmiddels alweer decennia achter ons ligt, maar ging over echte families, en misschien zouden we daar een les uit moeten leren.

Conclusie

Dagen van zand is een prachtige graphic novel. In de bijzonder tekenstijl van De Jongh krijg je een heftig geschiedenisverhaal voorgeschoteld dat zich als een film aan je ontvouwt. Een boek dat eigenlijk in geen boekenkast mag ontbreken als duidelijke reminder: dit is wat klimaatveranderingen met hele gezinnen kan doen.

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Scratchbooks
  • Uitgave: Hardcover
  • Datum van verschijnen: 21 mei 2021
  • Taal: Nederlands
  • Aantal bladzijden: 288
  • Prijs: 29,90
  • ISBN: 9789493166431