Skip to main content

Het boekenjaar van Boekenbende

Bij elk nieuw jaar hoort ook een afscheid van een oud jaar. Ik vind het heerlijk om leesplannen te maken, maar ook om terug te blikken. Op die manier ben ik weer even terug in de fijne leeservaringen die ik had. Als het goed is tenminste.

2022 was het jaar waarin ik lange tijd een leesdip had. Het lukt me niet om de leesaantallen te halen die ik jaren ervoor wist te bereiken. Het leestempo zakte steeds verder in. En dat terwijl ik zoveel van lezen hou. Ik besloot uiteindelijk het bloggen weer meer op te pakken, en naast mijn bookstagram te beginnen met mijn eigen boekenblog.

Als ik zo terugkijk op 2022 was het nou ook geen al te slecht jaar. Ik wist op het nippertje mijn leeschallenge van 75 boeken te behalen. Ik las er uiteindelijk 76, een kleine 20.000 pagina’s. Mijn dunste was het prentenboek van De Kinderboekenweek: Egalus van Marije Tolman. Het dikste Zonnebloemzussen van Martha Hall Kelly.

In mijn beste maand las ik 12 boeken (december), in maart, april en augustus maar 4. In totaal vielen 30 boeken onder de noemer ‘Feelgood’, 21 waren ‘Jeugdliteratuur’, 20 boeken ‘Literatuur’, 7 ‘Young Adult’, 4 ‘Non-fictie’, 1 ‘Thriller’ en 1 ‘Culinair’.┬áMijn meest gelezen boeken waren van Alice Oseman, Corina Bomann en Susan Muskee.

Nu zul je denken, leuk al die feitjes, en je kunt wel 500 boeken lezen, maar als het allemaal waardeloos is, heb je er nog niets aan. Ik kan je vertellen, de 76 boeken die ik las, waardeerde ik gemiddeld met een 3,9. Ik gaf niet lager dan 3 sterren. En daarmee kan ik stellen dat het een prachtig leesjaar was!

En dit zijn mijn favorieten, gegoten in een top 3 per genre:

Top 3 Jeugdliteratuur

Top 3 Graphic Novels

Top 3 Romans

Top 3 Non-fictie

Top 3 Regenboog boeken