Skip to main content

Gelezen boeken in december

Eind november trapte ik af met mijn alternatieve Adventskalender. Op de vier zondagen voor Kerst, advent dus, telde ik af naar Kerst met een boek. Vier pakjes lagen op mij te wachten en ze pasten allemaal in thema: winter, kerst of bezinning. De er op volgende zondag besprak ik de boeken kort. Wil je dit artikel terug lezen? Dat kan hier. Naast deze vier boeken las ik nog meer. Het werd een goede afsluiting van het jaar met in totaal 12 gelezen boeken. Van romans en YA tot kinderboeken en graphic novels.

 1. Wij zijn de wereldJostein Gaarder

Een interessant maar ingewikkeld filosofisch verhaal in briefvorm aan de kleinkinderen van Gaarder. Ik las dit boek in opdracht van Hebban.nl voor een recensie.

Lees recensie op Hebban.nl
Omslag van Wij zijn de wereld van Jostein Gaarder.
 1. Sophia’s triomfCorina Bomann

Het derde en laatste deel in de serie ‘De kleuren van schoonheid’. Dit laatste deel is wederom meeslepend geschreven en geeft een duidelijk beeld van de WOII bekeken vanuit Amerika.

Omslag Sophia's triomf van Corina Bomann.
 1. Heartstopper 3Alice Oseman

Het derde deel in de graphic novel reeks over Nick en Charlie en hun liefde voor elkaar.

Omslag Heartstopper 3 van Alice Oseman.
 1. Heartstopper 4Alice Oseman

Het vierde deel en misschien wel het beste deel in de serie Heartstopper. Het draait hierin niet alleen om seksuele en genderdiversiteit, maar ook om thema’s die zorgen voor meer diversiteit in boeken. Een aanrader!

Omslag Heartstopper 4 van Alice Oseman.
 1. Deze winterAlice Oseman

Dit is een novelle in de Heartstopper-reeks en speelt zich af in de winter van Heartstopper 4. We krijgen hierin meer te weten vanuit het perspectief van Charlies zus Tori. Weliswaar gaat het boek over Kerst, maar Oseman zou Oseman niet zijn als ze ook hierin zwaardere thema’s bespreekt.

Omslag Deze winter van Alice Oseman.
 1. Het leven van SofieNicoby Vincent Zabus

Deze graphic novel is gebaseerd op het boek van Jostein Gaarder en gaat over de geschiedenis van de filosofie. Een erg interessant én mooi boek waarin verschillende manieren om naar het leven te kijken worden gepresenteerd. Een eerste deel, het volgende deel verschijnt in 2023.

Omslag De wereld van Sofie van Nicoby Vincent Zabus
 1. De mooiste tijd van het jaarJenny Bayliss

Een heerlijke winterse feelgood roman met, en dat vond ik weleens verfrissend, een iets oudere vrouw met volwassen zoons in de hoofdrol. De setting van een kustplaatsje, een bedrogen vrouw en een warm dorp dat haar opvangt is heerlijk om over te lezen.

Omslag De mooiste tijd van het jaar.
 1. In mijn dromenEffie Lada

Dit prentenboek over dromen is prachtig vormgegeven. Niet alleen zijn de dromerige prenten mooi, maar de schudbladen tussen elke spread vallen heel mooi over de pagina’s heen waardoor tekeningen nóg gedetailleerder en mooier worden. Met rake teksten een adembenemend geheel.

Omslag In mijn dromen van Effie Lada.
 1. Ergens in de sneeuwLinde Faas

Een nieuw en winterse prentenboek van mijn favoriete illustrator Linde Faas. Als je denkt dat grijs maar saai is, dan moet je dit boek maar eens openslaan. In voornamelijk grijs- en blauwtinten komt het winterse landschap in dit boek helemaal tot leven.

Omslag Ergens in de sneeuw van Linde Faas.
 1. De magie van de verboden torenBen Guterson

Een spannend verhaal over een magische toren voor kinderen vanaf een jaar of 9. Het leest makkelijk, kent een hoog tempo en maakt nieuwsgierig naar hoe het verhaal in elkaar steekt. Over vriendschap, familie en verlies.

Omslag De magie van de verboden toren van Ben Guterson.
 1. Zand in mijn ogenJacqueline van Zwieteren

Het boek kent twee vertelperspectieven en speelt zich af in de periode na de Eerste en ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het laat zien wat een trauma binnen een gezin kan doen, is rauw en meeslepend. Met een steengoed einde.

Lees recensie
Omslag Zand in mijn ogen van Jacqueline van Zwieteren.
 1. Edwards keuzeMarijke Vos

Het eerste deel uit een serie met twee tijdlijnen over een sexy graaf en een vrouw die opzoek is naar haar familie. Een heerlijke feelgood roman die zich afspeelt in Schotland. Vlot geschreven en met een goede portie liefde.

Omslag Edwards keuze van Marijke Vos.

Een top maand waarvan ik met volle teugen heb genoten. Wat las jij in december?