Skip to main content

Yes! Ook regio Noord heeft zomervakantie. Een periode van veel samen zijn en nieuwe avonturen beleven ligt op ons te wachten. Wij trekken er dit jaar met de auto op uit en ik maakte een afspeellijst van luisterboeken voor op de achterbank. En weet je wat leuk is? De luisterboeken hebben allemaal iets met reizen, vakantie of ontdekken te maken! Ik zocht de leukste, spannendste, avontuurlijkste luisterboeken uit op Kobo Plus voor kinderen van alle leeftijden.

Luisterboeken voor kinderen jonger dan 10 jaar

De tijdmachine en andere ongelooflijke reisverhalen Jozua Douglas

Boekomslag De tijdmachine en andere ongelooflijke reisverhalen van Jozua Douglas

Een tijdmachine reist per ongeluk naar de dinotijd. Een krokodillenfluisteraar vindt ’s ochtends zomaar twee krokodilleneieren in zijn bed. En staat er nou echt een spook voor de trein van ome Cor? Een bundel hilarische reisverhalen met nuttige tips die heel misschien ooit je leven kunnen redden. Want weet jij wat je moet doen als je zonder parachute uit een vliegtuig valt? Of ontvoerd wordt door een buitenaards ruimteschip?  Je ontdekt het allemaal in deze korte reisverhalen van Jozua Douglas.

Voorlezer: Kees Boot | Duur: 1 uur 18 minuten

Grimwoud Nadia Shireen

Omslag Grimwoud geschreven door Nadia Shireen

Ontmoet de vosjes Ted en Nikkie, een broer en zus die op de vlucht zijn voor prinses Poekie, de akeligste straatkat van de Grote Stad. Ze zoeken dekking in Grimwoud in de hoop rust te vinden in de natuur. Maar niets is minder waar! In Grimwoud krijgen ze te maken met toneelspelende eenden, rovende roofvogels, stampende konijnen en nog veel meer vreemde figuren. Grimwoud is… nou ja, apart. En wanneer prinses Poekie Ted en Nikkie heeft opgespoord, zullen ze toch echt met de dieren van Grimwoud moeten samenwerken om haar te verslaan. Het wordt een race tegen de klok.

Was Grimwoud een succes? Dan kun je daarna het vervolg luisteren: Het bont vliegt in het rond.

Voorlezer: Ewout Eggink | Duur: 2 uur 42 minuten

Juf Braaksel en de woeste achtervolging – Carry Slee en Iris Boter

Groep zeven is superblij dat de valse juf Braaksel spoorloos is. Alleen Lucas weet dat ze misschien niet voorgoed van haar af zijn. Tot zijn schrik komt hij erachter dat ze door het magische kompas veranderd is in een wolk. En ook als wolk blijkt juf Braaksel nog steeds gevaarlijk te zijn. Wat moet Lucas nu? Zal hij het Lotte, Thijs en Milou vertellen?
Lucas aarzelt, maar als een weerprofessor de opdracht krijgt de geheimzinnige wolk te vangen en te bestuderen, heeft hij de hulp van zijn vrienden nodig. Ze zijn het er alle vier over eens: de gemene Braaksel mag nooit meer terugkomen. Ze gaan tot het uiterste om dit voor elkaar te krijgen.

Ook de delen 1 tot en met 4 zijn te luisteren.

Voorlezer: Ricky Koole | Duur: 5 uur 45 minuten

De bosbaas Marte Jongbloed

Omslag De bosbaas geschreven door Marte Jongbloed

Oma Wisse is jarig en organiseert een speurtocht in het bos achter Huize Grijsoord. Boswachter Spoor heeft nieuwe wandelroutes uitgezet en oma gaat samen met de andere bewoners op stap. Ze weten niet dat de boswachter weleens een bordje verkeerd neerzet, en de groep raakt algauw verdwaald. Uren later zitten Wies en de tweeling in Huize Grijsoord te wachten op oma Wisse. De taart staat klaar… maar waar is iedereen?

Eerder verschenen De bullebakbaas, De beestenbaas en De bouwbaas die los van elkaar te lezen óf te luisteren zijn.

Voorlezer: Anne van Veen | Duur: 1 uur 33 minuten

Nout en ik in de Razende Ruimte – Fleur Doornberg-Puglisi

Omslag Nout en ik in de razende ruimte geschreven door Fleur Doornberg-Puglisi

Als jij nou hiervan af springt, dan vlieg je zo de Razende Ruimte in,’ zegt Nout. Hij klopt met zijn vlakke hand op de grote rots waarop ik sta. ‘De Razende Ruimte?’ vraag ik. ‘Ja! De Razende Ruimte!’ roept Nout. Hij spreidt zijn armen uit. ‘Daar kan alles, écht alles!’ Nout en ik bedenken de Razende Ruimte: een spannende plek waar je alleen naartoe kunt als je… Dat weten Nout en ik niet.

Samen gaan ze op zoek. Ze hebben vast laarzen nodig in de Razende Ruimte, en een helm. Als ze Kwispel, de hond van de buurman, meenemen op avontuur, ontsnapt hij. Hoe vinden ze hem terug? En hoe komen ze weer thuis?

Voorlezer: Anne van Veen | Duur: 2 uur 30 minuten

Luisterboeken voor jonge tieners

Het ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht Sanne Rooseboom

Omslag Het ministerie van oplossingen en het spook van de haviksburcht geschreven door Sanne Rooseboom

Al vijfendertig jaar staat de Haviksburcht leeg. Volgens de buurtbewoners in de Zwitserse heuvels spookt het er. Maar is dat wel zo?
Een paar kilometer verderop wordt de Internationale Conferentie voor alle Ministeries van Oplossingen ter wereld gehouden. Daar ontmoeten Nina, Alfa, Ruben, Kai en mevrouw Vis de veertienjarige Elin van het Zwitserse Ministerie. Zij neemt de kinderen mee naar de Haviksburcht. Als ze bewijzen dat het er niet spookt, kunnen er weer mensen wonen. Ze gaan direct op zoek naar een logische verklaring voor alle enge verschijnselen. Maar waarom krijgt Nina steeds kippenvel als ze de verlaten burcht binnen gaat? En wat is er aan de hand op de conferentie, waar de volwassenen steeds bozer op elkaar worden?

Mocht je de serie over het Ministerie van oplossingen nog niet kennen, dan begin je gewoon bij het eerste deel. Ook echte aanraders! Net als een ander boek van Sanne Rooseboom; Mot en de metaalvissers. Heel tof om te luisteren!

Voorlezer: Anne van Veen | Duur: 7 uur 3 minuten

De flat aan het einde van de wereld – Arndís Pórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir

Omslag de flat aan het einde van de wereld door Hulda Sigrun Bjarnadottir

Reis samen met Björk naar het einde van de wereld om voor het eerst haar oma te ontmoeten! Oma Eiland, zoals ze genoemd wordt, woont op een afgelegen eiland. Als de ferry aanmeert, valt Björk van de ene verbazing in de andere. De bleke kinderen die naar haar zwaaien hebben nog nooit een hond gezien. Er is bijna nergens wifi. Björks oma is geen schattig oud vrouwtje en iedereen op het eiland woont in hetzelfde gebouw. En waarom zijn de bewoners toch zo blij met een berg aardappels? Als ook nog blijkt dat zojuist de laatste boot van het seizoen is vertrokken, beseft Björk dat ze geen andere keuze heeft dan op het eiland te overleven.

Voorlezer: Esther Floor | Duur: 7 uur 29 minuten

De kaarten van madame Petrova – Marjolijn Hof

Omslag De kaarten van madame Petrova geschreven door Marjolijn Hof

Wie heeft genoten van Lepelsnijder, zal dat ook doen in dit vervolg. Ken je Lepelsnijder nog niet, dan is het aan te raden dat boek eerst te lezen. Wist je dat je die ook als luisterboek op de achterbank kunt luisteren?

Silke is samen met haar tweelingbroer Janis gevlucht uit angst voor de voorspelling van waarzegster madame Petrova. Het valt haar zwaar om te slapen in de buitenlucht, konijnen te stropen, en vodden te dragen. En wat als straks de winter komt?
Dan doet zich een buitenkans voor. Ze ontmoeten een echtpaar dat met een huifkar langs markten reist. Zij legt de kaarten voor wie graag wil weten wat de toekomst gaat brengen en hij heeft een beer die kan dansen. Silke wil zich bij hen aansluiten, en leren hoe ze zelf kaarten kan leggen, misschien dat ze zo haar angst voor de voorspelling kan overwinnen. Maar Janis vertrouwt het niet. Hoe kan Silke hem overtuigen? Kunnen ze bij elkaar blijven of gaan ze ieder hun eigen weg?

Voorlezer: Job Bovelander | Duur: 6 uur 25 minuten

De juwelendief – Sam Sedgman en M.G. Leonard

Omslag De juwelendief geschreven door M.G. Leonard en Sam Sedgman

Misschien ga je wel niet met de auto op vakantie, maar met de trein. Dan is dit boek wel heel toepasselijk. De juwelendief is het eerste deel in de whodunitserie Dader op het spoor.

Alex heeft echt zijn oom niet nodig als oppas, maar toch moet hij met de reisjournalist mee op de laatste reis van stoomtrein de Hooglanden-expres. Ook het Britse koningshuis is van de partij. Dan ontdekt Alex een verstekeling aan boord. Heeft die iets te maken met de kostbare juwelen die verdwijnen, of is er meer aan de hand? Geen van de volwassenen lijkt op het goede spoor te zitten, en dus is het aan Alex om de waarheid boven tafel te krijgen.

Voorlezer: Maikel Nieuwenhuis | Duur: 6 uur 23 minuten

Mondi – Milouska Meulens

Omslag Mondi geschreven door Milouska Meulens

De vier broers DeeJay, JayDean, Fenchi en Tonchi groeien op Curaçao op. Na school verkennen ze de mondi: de woeste natuur vol geheimen. In de mondi staat een verlaten huisje. Het verhaal gaat rond dat er een brua woont, een heks. Rond het huis gebeuren vreemde dingen. De wind waait er niet en er ligt een onverklaarbare plas water voor de deur. En is dat grote bolvormige ding in de manzanillaboom voor het huis een nest? Als de ouders van de jongens besluiten om naar Nederland te emigreren, slaat Tonchi uit frustratie het nest in de boom kapot, geholpen door zijn broers. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Zullen de broers veilig zijn in Nederland of…?

Voorlezer: Milouska Meulens | Duur: 3 uur 32 minuten

Wereldspionnen tussen de tombes – James Ponti

Omslag Wereldspionnen tussen de tombes geschreven door James Ponti

Kat houdt van logica en orde, heeft een favoriet nummer van acht cijfers en kan een patroon van mijlenver herkennen. Dus wanneer een reeks cyberaanvallen belangrijke locaties in Londen treft, maakt Kats vermogen om logica te vinden in chaos haar de perfecte missieleider. Maar terwijl Brooklyn, Sydney, Parijs en Rio de ontcijferde berichten naar Egypte en de oude dodenstad van Caïro volgen, realiseert Kat zich dat er nog een andere laag onder dit mysterie zit.

Wereldspionnen tussen de tombes is het vierde deel in de spannende serie. Ook de eerste drie delen kun je als luisterboek luisteren.

Voorlezer: Ricardo Blei | Duur: 8 uur 35 minuten

Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe – Kevin Hassing

Omslag Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe geschreven door Kevin Hassing

Een avontuurlijk vervolg in de serie Mus en Kapitein Kwaadbaard. Ken je de eerste twee delen nog niet, dan kun je die ook als luisterboek luisteren.

Een geheimzinnig schip doemt op uit de mist en vaart recht op de kade van Zeeburgerdam af. Het blijkt De Amorfe te zijn, een vaartuig dat gemaakt is van glas. De kapitein van het schip, Nero, vertelt dat hij met zijn bemanning mee gaat doen aan het Tetra Toernooi, een legendarisch evenement dat zich afspeelt op een drijvende stad midden in de oceaan. Hij vraagt Mus en haar vrienden ook mee te strijden. Maar Mus twijfelt. Meedoen aan het toernooi betekent dat je je leven op het spel zet.

Voorlezer: Kevin Hassing | Duur: 6 uur 13 minuten

Radio Popov en de vergeten kinderen – Anja Portin

Omslag Radio Popov geschreven door Anja Portin

Alfred voelt zich vaak alleen. Zijn moeder kent hij niet en zijn vader is steeds op zakenreis. Als hij op een nacht door een lege maag niet kan slapen, wordt er opeens een krant bezorgd waar ook een appel en een boterham uit vallen. Maar als Alfred daarna de deur opendoet, is de krantenbezorger verdwenen.
De volgende nacht zit Alfred weer klaar en de mysterieuze bezorger blijkt een vrouw te zijn, Amanda, die vergeten kinderen helpt. Alfred mag met haar mee en vanaf dat moment verandert alles: voor het eerst van zijn leven voelt Alfred zich ergens thuis. Bij Amanda vindt Alfred een oude radiozender en begint hij geheime radio-uitzendingen te maken voor andere Vergeten Kinderen. Maar hoe kan het eigenlijk dat Amanda zo goed is in het opsporen van deze kinderen? En wat zal Alfreds vader doen als hij eenmaal terug van zijn reis ontdekt dat zijn zoon weg is…?

Voorlezer: Jeroen Kramer | Duur: 5 uur 47 minuten

De ontdekkingsreiziger – Katherine Rundell

Omslag De ontdekkingsreiziger geschreven door Katherine Rundell

Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze eten larven en een tarantula, redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden.

Voorlezer: Dafne Holtland | Duur: 6 uur 35 minuten

Luisterboeken voor oudere tieners

Rugzwemmen Marc ter Horst

Omslag Rugzwemmen geschreven door Marc ter Horst

Marc ter Horst kreeg voor zijn informatieve boeken diverse prijzen, Rugzwemmen is zijn fictiedebuut, maar ook dit verhaal is leerzaam. Noor ging zo klein als ze was mee naar klimaatdemonstraties, maar nu ze op de middelbare school zit, is ze helemaal klaar met actievoeren. Alleen in het water kan ze de zorgen van zich af laten glijden. Met vage cursussen, spirituele stenen en een zomerkamp proberen haar ouders haar op te vrolijken, maar Noor trekt liever haar eigen plan. Terwijl haar vriendinnen naar de zon vliegen, trekt zij er in haar eentje op uit. Zo leert ze de eigenwijze Tim beter kennen en ontdekt ze dat er genoeg is om blij van te worden, ook in tijden van hittegolven, overstromingen en ouders die denken dat ze wel weten wat goed voor je is.

Voorlezer: Cathalijne de Sonnaville | Duur: 4 uur 46 minuten

De levens van Lanya Mirjam Oldenhave

Omslag De levens van Lanya geschreven door Mirjam Oldenhave

Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van Lanya. Als kind vluchtte zij met haar gezin van Irak naar Nederland. Haar ouders kwamen in een AZC terecht, Lanya en haar zusje bij een pleeggezin. Pas na zeven jaar krijgt het gezin verblijfsvergunningen en een eigen huis, maar dan begint ook Lanya’s grote worsteling. Haar ouders verwachten dat alle kinderen weer ‘normaal’ gaan doen. Normaal, net als vroeger in Irak. Maar dat kan Lanya niet meer, want zij wil haar eigen leven leiden. Om uithuwelijking te voorkomen duikt Lanya onder, en dan beginnen de problemen pas echt.

Voorlezer: Lanya Sabir | Duur: 4 uur 0 minuten

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Omslag Films die nergens draaien geschreven door Yorick Goldewijk

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.
Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.
Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

Voorlezer: Bas Westerweel | Duur: 5 uur 18 minuten

De zomer waarin alles veranderde – Jenny Han

Omslag De zomer waarin alles veranderde geschreven door Jenny Han

Belly Conklin leeft van zomer naar zomer. Alles wat goed en magisch is, gebeurt van juni tot augustus. De winter is slechts een periode waarin Belly de weken aftelt tot de volgende zomervakantie, omdat ze dan niet in het strandhuis, niet bij Susannah, en het allerbelangrijkste, niet bij Jeremiah en Conrad kan zijn. Twee jongens die Belly al kent sinds haar allereerste zomervakantie. Het zijn haar beste vrienden, haar jeugdliefdes en alles daartussenin. Dan is Belly bijna zestien en breekt die ene zomervakantie aan, die ene prachtige en tegelijkertijd vreselijke zomervakantie, waarin alles verandert. De zomer waardoor Belly’s leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Voorlezer: Benthe Bokelman | Duur: 5 uur 53 minuten

Het laatste schooljaar – Sanne Hillemans

Omslag Het laatste schooljaar geschreven door Sanne Hillemans

Elke dag gaat Stephanie met lood in haar schoenen naar school. Ze wordt er met de nek aangekeken en gepest, en eigenlijk kan ze dat niemand kwalijk nemen want ze verdient het, vindt ze. Als er een nieuwe jongen op school komt lijkt die zich niets van de roddels over haar aan te trekken.
Lucas is net in Amsterdam komen wonen en is blij als hij Stephanie ontmoet, zijn nieuwe buurmeisje. Meteen een vriendin gemaakt! Maar de volgende dag op school gedraagt ze zich totaal anders en negeert ze hem. Hij probeert te vissen bij het vriendengroepje waarin hij op zijn eerste schooldag terechtkomt. Waarom lijkt de hele school haar te mijden? Als het tot een confrontatie komt tussen Stephanie en haar oude vrienden moet Lucas kiezen: gaat hij mee in wat iedereen over haar zegt of vertrouwt hij op zijn eigen instinct?

Voorlezer: Relinde de Graaff | Duur: 7 uur 9 minuten

Patroon – Marco Kunst

Omslag Patroon geschreven door Marco Kunst

In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Voorlezer: Alex van Bergen | Duur: 3 uur 43 minuten

Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. Klune

Omslag Het weeshuis aan de azuurblauwe zee T.J. Klune

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.
In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).
Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?

Voorlezer: Huub Dikstaal | Duur: 14 uur 50 minuten

Over Kobo Plus

Met Kobo Plus kun je oneindig veel boeken lezen en luisteren. Zowel voor kinderen in alle leeftijden als voor volwassenen zijn er e-books en luisterboeken in allerlei genres te vinden. Je kunt Kobo Plus op 5 verschillende apparaten gebruiken, zo kun je er met het hele gezin gebruik van maken en elk je eigen boeken verslinden. De eerste 30 dagen kun je Kobo Plus gratis uitproberen.

Wil je meer weten? Hier vind je meer informatie en kun je eventueel een abonnement afsluiten.