Skip to main content

Juliëtte Heugen (1993) schrijft onder pseudoniem Emma Anna contemporary romance. Haar new adult en feelgood verhalen zijn spicy, maar ook diepgaand. Ze kiest nooit voor traditionele, maar altijd voor onderwerpen die niet alledaags zijn. Een zee in Elysium is haar nieuwste boek, een Romeins liefdesverhaal, dat wederom de nodige diepgang kent.

Over Een zee in Elysium

Junia is de dochter van een rijke handelaar die hoog in aanzien staat. Ze is 5 jaar oud als ze een cliënt van haar vader ontmoet, Julius, die later haar leven zal redden. Daarmee verovert hij haar hart. Omdat Julius nauw samenwerkt met de vader van Junia en hij warm wordt opgenomen in hun gezin, blijft hij gedurende haar jeugd een rol spelen in haar leven. Wanneer Junia’s vader komt te overlijden, komt er een einde aan haar onbezorgde jeugd. Julius erft haar vaders bezit, inclusief haar voogdij. Julius probeert zo goed en kwaad als het gaat voor haar te zorgen, maar als hij na een aantal jaren terugkeert van een missie als legionair, merkt hij dat niets tussen hen meer hetzelfde is.

Bijzonder historische setting

Een zee in Elysium begint als Junia nog jong is, en speelt zich af in een vissersplaats. Anna neemt de tijd om plaats en setting uitgebreid te bespreken. Hierdoor krijg je als lezer een goed beeld van hoe het er in de 2e eeuw na Christus in het Romeinse rijk aan toe ging. Als extra dimensie gebruikt de schrijfster regelmatig Latijnse woorden. Toch maakt dat het verhaal nergens moeilijk leesbaar. Er is een woordenlijst aanwezig, maar doordat Anna de tijd neemt om het verhaal te vertellen en woorden regelmatig terugkomen, zijn ze in de context goed te begrijpen en voelt de Latijnse taal al snel vertrouwd aan. Verder kenmerkt de schrijfstijl van Anna zich, net als in haar andere boeken, door fijne en natuurlijke dialogen en goed leesbare zinnen.

Wisseling in vertelperspectief maakt beide personages vertrouwd

Niet alleen tijd en setting krijgen duidelijk vorm door de uitgebreide omschrijvingen van de auteur, ook is er genoeg ruimte genomen om personages uit te diepen. Zowel Junia als Julius zijn lieve, zachtaardige personen, al is Junia soms wat naïef en doet Julius zijn best een harde Romein te zijn. Beiden worstelen met verwachtingen en gedragingen van die tijd, die af en toe haaks staan op waar zij zelf de voorkeur aan geven. Dit zorgt voor wrijving bij en tussen personages, maar uiteindelijk ook voor een mooie groei. Door de wisseling in vertelperspectief en afwisselend vanuit Junia en Julius te lezen, zorgt dit ervoor dat je beide personages nóg beter leert kennen.

Langzaam verloop van het plot

Zoals gezegd neemt Anna de tijd om alles uitgebreid uit te diepen, waardoor je als lezer overal een goed beeld van krijgt. Maar hierdoor – en het feit dat Junia wordt gevolgd vanaf haar vroege jeugd tot ze volwassen is – beslaat het verhaal een lange periode en duurt het langer voor het verhaal hoogtepunten kent. Terwijl ik een beeld heb van de drukke, hectische Romeinse tijd, is dit verhaal overwegend rustig en miste ik soms het meeslepende karakter zoals ik dat van eerdere boeken van de schrijfster gewend was.

Conclusie

Ondanks dat heb ik genoten van Een zee in Elysium. Het historische verhaal, waarbij een realistisch beeld wordt geschetst van alle facetten van het leven in de Romeinse tijd, vond ik erg boeiend. De fijne schrijfstijl zorgde ervoor dat ik me helemaal op een andere plek en tijd bevond. Een zee in Elysium is een historische coming of age roman en als je houdt van een langzamer plot, maar met de nodige inhoudelijke thema’s, dan is dit boek echt een aanrader. Ik geef het boek 4 sterren.

Op Hebban.nl las ik met Marieke van Fabulous Feelgood dit boek voor een buddy read. Onze uitgebreide bespreking vind je hier.

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Maple books
  • Uitgave: Paperback
  • Datum van verschijnen: 12 juli 2023
  • Taal: Nederlands
  • Aantal bladzijden: 470
  • Prijs: € 22,50
  • ISBN: 9789083306810

Leave a Reply