Skip to main content

Ik schreef eerder al over de eerste vijf bestemmingen die ik bezocht in het kader van #ZomerLezenReadingChallenge. Maar daar is het niet bij gebleven. Mijn reis ging de afgelopen weken verder. Ik bezocht onder andere Afrika, New York en Frankrijk. En dat allemaal vanuit mijn luie stoel. Lees je mee hoe mijn reis is verlopen?

6. Wij waren hier eerst door Joukje Akveld

Omslag Wij waren hier eerst van Joukje Akveld.

Wij mensen hebben ons door de jaren heen sterk ontwikkeld. We nemen steeds meer ruimte in en er blijft steeds minder ruimte over voor de dieren. Het gedrag van ons mensen is van grote invloed op de leefomstandigheden en ontwikkeling van hele diersoorten. De dieren hebben het zwaar! In dit informatieve boek vertelt Joukje Akveld over 13 diersoorten in Zuid-Afrika en hoe de mens invloed had op deze dieren.

Het boek is machtig interessant en bevat ontzettend veel informatie. Akveld heeft allerlei dieren uitgekozen om over te vertellen – van pinguïns tot cheeta’s, en van walvissen tot blauwapen – en doet dat in begrijpelijk, soms wat spottend en boos, taalgebruik. Wij waren hier eerst is uitermate geschikt voor nieuwsgierige kinderen vanaf een jaar of 12 die graag meer willen weten over Zuid-Afrika, de dieren en de rol van de mens.

Bestemming: 8
Categorie: Verre reizen | Afrika

7. Het lied van de nachtvogels door Julie Carrick Dalton

Omslag Het lied van de nachtvogels door Julie Carrick Dalton

De achterflap omschrijft het heel mooi: deze climate fiction roman is urgent, spannend, met een intens meeslepende setting.

Het verhaal gaat over Cadie, die na een dringend bericht van haar beste vriendin van vroeger, terug gaat naar haar ouderlijk huis in de uitgestrekte bossen van New Hampshire. Ze wordt hier niet alleen geconfronteerd met de gebeurtenis die abrupt een einde maakte aan de idyllische zomer van vijfentwintig jaar geleden, maar ook met aanhoudende droogte en dreigende bosbranden. Cadie is entomoloog en ze doet onderzoek naar het effect van kevers op de droogte en bosbranden. Ze probeert niet alleen een oplossing voor de bosbranden te brengen, maar ook alsnog de gebeurtenissen uit het verleden het hoofd te bieden.

Zoals de natuur een rol heeft gekregen in het boek en ook het klimaat daarmee aangehaald wordt, vond ik heel erg mooi. Dalton beschrijft de situatie, zowel die van 25 jaar geleden als in het heden, heel gedetailleerd. De mensen, de natuur, de gebeurtenissen. Alles komt tot leven, en het kost dan ook geen enkele moeite om in het verhaal op te gaan. Deze roman is een tikkeltje spannend, maar vooral gevoelig en door de natuur wonderschoon.

Bestemming: 9
Categorie: De natuur in | Bossen

8. Op heterdaad door Danielle Carson

Het verhaal speelt zich af in New York. Violet woont na het overlijden van haar ouders samen met haar broer Keith. Zijn beste vriend Nick is als een ware steun voor hen geweest. Zijn familie heeft de jonge kinderen destijds goed opgevangen en een warm thuis proberen te bieden. Nu zijn ze allemaal volwassen en werken Keith en Nick bij de NYPD. Violet heeft altijd een zwak gehad voor Nick, maar is ervan overtuigd dat ze in zijn ogen alleen ‘het zusje van’ is. Hun gekibbel en geplaag is niets meer dan dat, toch? Maar dan duikt er een stalker op die het op Violet gemunt heeft. Nick ziet het als zijn missie om Violet te beschermen.

De combinatie van een romantisch verhaal met een vleug spanning maakt het boek uniek. Echt diepgaand is het allemaal niet, en hier en daar is het plot ook voorspelbaar. Toch is het een fijn boek om te lezen. De prettige schrijfstijl van Carlson en de leuke personages zorgen ervoor dat het boek snel uit zal zijn. Hier en daar krijg je nog een zweempje van de stad New York mee.

Bestemming: 6,5
Categorie: Stedenreizen | New York

9. Fake trip door Margje Woodrow

Fake trip van Margje Woodrow is een spannend boek voor jongeren. Tijdens een vierdaagse schooltrip naar Barcelona hoopt iedereen te chillen op het strand en stiekem het nachtleven te verkennen. Helaas staan er verplichte excursies op het programma. Dan gebeurt er een afschuwelijk ongeluk in de Sagrada Familia. Gruwelijke details worden verspreid via social media. In een duizelingwekkend tempo komen geheimen bloot te liggen. Maar wat is echt en wat is fake news? Kunnen Demi en Billy deze ramp stoppen? Of volgen er meer slachtoffers?

Dit spannende verhaal voor jongeren wilde ik al een tijd lezen. Vooral omdat ik vroeger zelf zo genoot van spannende verhalen en thrillers en ik vond het leuk om daar weer eens in te verdwijnen. Ik denk dat het Fake trip goed past bij de belevingswereld van tieners. De schrijfstijl van Margje Woodrow is die van de doelgroep en het telefoon- en sociaal media gebruik zullen jongeren ook zeker herkennen. Sterker nog, het zal ze misschien ook laten nadenken over wat wel en niet oké is. Ook de setting in Barcelona, waar de hele groep met elkaar als schoolexcursie heen gaat, spreekt aan. Alleen over sommige gebeurtenissen wordt wel heel snel heen gestapt en/of vergeven. Dat vond ik minder geloofwaardig.

Bestemming: 7,5
Categorie: Stedenreizen | Barcelona

10. Het bloemeneiland door Tabea Bach

Omslag Het bloemeneiland geschreven door Tabea Bach

Sylvia heeft een druk leven en een schijnbaar perfect huwelijk, maar toch knaagt er iets. Wanneer ze een bloemeneiland aan de Franse kust erft, is ze blij met de afleiding. Maar wanneer ze het eiland bezoekt, hoort ze dat haar man het achter haar rug om al te koop heeft gezet. In de bloemenkwekerij moet dan ook niemand iets hebben van de nieuwe erfgename, en Sylvia verbergt haar identiteit. Ze wordt al snel verliefd op het eiland. Maar als ze ook gevoelens krijgt voor Maël, die als bloemenkweker op het eiland werkt, wordt het pas echt ingewikkeld..

Wat een heerlijk verhaal was dit! De personages en setting kwamen door de fijne schrijfstijl van Bach helemaal tot leven. Sylvia, haar beste vriendin, haar partner, maar ook de mensen op het bloemeneiland voelden echt. Ze waren niet perfect, maar wel menselijk en de situatie waarin Sylvia verzeild raakte was ook niet 1-2-3 opgelost. Bach koos zeker niet voor de makkelijke wegen in het plot, maar dat maakte het voor mij als lezer wel extra aantrekkelijk om door te lezen. En dat het verhaal zich deels in Duitsland, maar grotendeels in Frankrijk afspeelde maakte het extra leuk. Het Bretonse dorp en haar inwoners waren fijn om te bezoeken.

Bestemming: 8
Categorie: Europa | Frankrijk

Dat waren weer vijf bestemmingen. Op naar de volgende avonturen! Ik ben benieuwd welke reizen in boeken op mij liggen te wachten.

Over de Tui Zomerlezen Reading Challenge

Wil je meer lezen over de Tui Zomerlezen Reading Challenge? Dat kan op Hebban.nl. Benieuwd naar welke bestemmingen ik nog meer hoop aan te doen? Lees dan hier mijn blog.

Leave a Reply