Skip to main content

Zo’n boek waar je alleen maar goede verhalen over hoort. Pak je het op? Of juist niet? Wil je weten waar iedereen het over heeft, of ben je bang dat het zal tegenvallen? Ga als een rivier van Shelley Reed was er voor mij zo eentje. Het kon óf heel erg tegenvallen, óf het zou me omverblazen. Wilde ik het beleven? Ja! Ik twijfelde lang, maar zette toen toch het luisterboek op.

Over Ga als een rivier

In Colorado, 1949, is de 17-jarige Victoria op een ochtend met een wagen vol perziken uit eigen teelt op weg naar het dorp. Ze ontmoet daar een onbekende jongen, waarbij ze gelijk aantrekkingskracht voelt. Hij intrigeert haar en al snel zijn ze erg close. Het lot heeft echter weinig goeds voor hen in petto. Als Victoria noodgedwongen de bergen in vlucht, moet ze in de natuur zien te overleven. Daar wordt ze gedwongen de meest moeilijke keuzes van haar leven te maken.

De natuur als personage

Shelley Read debuteert met de historische roman Ga als een rivier. In de ik-vorm neemt ze de lezer mee door het gebied van bergen en rivieren. Al generaties lang woont haar familie in Colorado en aan alles is te merken dat Read er is opgegroeid. Ze werd geïnspireerd door de haar vertrouwde kleine dorpsgemeenschappen, en het onder water zetten van een dorp en de bouw van een dam die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Read weet de natuur gedetailleerd te beschrijven en de impact van natuurgeweld zo te illustreren dat je als lezer compleet opgaat in de omgeving. Enerzijds voel je in alles de rust en de puurheid van de natuur, maar tevens ook de kracht en zijn grilligheid. Het natuurgebied, en dan in het bijzonder de rivier, is een personage op zich. Ik werd er volledig door opgenomen.

Prachtig uitgediepte personages

Net als de natuur diept Read ook de personages erg mooi uit. Vanuit Victoria wordt een beeld geschetst van de periode halverwege vorige eeuw, waarbij gemeenschappen elkaar nauw in de gaten hielden en met argus ogen keken naar onder andere vreemdelingen en einzelgängers. De native American die Victoria ontmoet, Wil Moon, wordt in de verste verte niet door de dorpelingen geaccepteerd en ook hun stille buurtgenoot wordt met de nek aangekeken. De kortzichtigheid is sterk voelbaar, met als mooie tegenhanger de vastberaden en open blik van Victoria.

Sommigen personen zijn slechts subtiel aanwezig, maar allen zijn ze van groot nut voor het verhaal. Geen van hen is vulling of zou kunnen worden weggelaten in de verhaallijn. Op een bijzondere manier van schrijven, subtiel maar gevat, komen ook de personages tot leven. Hoewel de keuzes van Victoria misschien niet de jouwe zijn, zijn ze wel heel goed te begrijpen.

Conclusie

Ga als een rivier is in alle opzichten een weloverdacht geheel. Met een krachtige vrouwelijke hoofdpersoon en thema’s als verlies, moederschap en intuïtie is het een heel mooi debuut geworden. Ik luisterde dagen achtereen, kon niet stoppen met luisteren en waande me echt in Colorado. Ik voelde de rust en ook de kracht van de natuur en leefde mee met Victoria. Een boek dat vanwege de geschiedenis die het vertelt, het natuurschoon dat het omschrijft en de personages die het huisvest een plekje in mijn hart heeft ingenomen. Ik kan het boek iedereen aanraden.

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Datum van verschijnen: 11 april 2023
  • Taal: Nederlands
  • Aantal bladzijden: 320
  • Prijs: € 22,99
  • ISBN: 9789021036991

One Comment

Leave a Reply