Skip to main content

Een historische YA (young adult) met een actuele tijdlijn beloofde de achterflap me. Daar werd ik nieuwsgierig van en ook de voorkant sprak me erg aan. Het boek van Rindert Kromhout stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, want ik wilde graag weten hoe een historisch verhaal actueel kan zijn, dus toen ik het op KoboPlus zag staan, besloot ik het gauw te lezen.

Over De poppenspeler van Lampedusa door Rindert Kromhout

Het verhaal speelt zich af in Rome, een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog. De 18-jarige Matteo wil graag acteur worden en hij wordt door iedereen ook erg talentvol gevonden. Hij staat regelmatig op de bühne, spendeert tijd met zijn vrienden en er ontstaat een innige vriendschap met Davide. Zijn toekomstdromen en vriendschap zijn voor hem het enige dat telt en politieke discussies thuis gaan grotendeels langs hem heen. Tot er iets gebeurt en hij niet langer zijn gevoelens en de gevolgen van de oorlog kan ontkennen.

Omslag De poppenspeler van Lampedusa van Rindert Kromhout

Het na-oorlogse Rome

Hoewel het leven van Matteo zich afspeelt in de vorige eeuw, kort na de oorlog, zal het verhaal voor elke tiener (en volwassene) herkenbaar zijn. Als jongvolwassene ben je druk met je toekomst, wie je bent, waar je bij wilt horen, wie je wilt zijn. Dat is voor Matteo niet anders. Hij is druk met zijn vrienden en zijn toekomstige baan als acteur. Via Matteo neemt Rindert Kromhout de lezer mee door Rome. En krijgen we enigszins een beeld van de stad.

Plot dat enigszins aan de oppervlakte blijft

Toch voelde het verhaal voor mij wat oppervlakkig. Ik ben zelf nog nooit in Rome geweest, maar mijn beeld en beleving van de stad werden door het boek niet rijker. Ik miste uitgebreide beschrijvingen om helemaal op te kunnen gaan in de karakteristieke stad. Wat wel zorgde voor nieuwe inzichten, waren de beschrijvingen van de gevolgen van de oorlog in Italië. Het naoorlogse Rome wordt gekenmerkt door armoede en verdeeldheid over hoe het bestuurd zou moeten worden. De kinderen ervaren nog dagelijks de gevolgen van de keuzes die hun ouders en volwassenen tijdens de oorlog maakten.

Maatschappelijke relevant en actueel

Pas op het einde van het verhaal, in het epiloog, krijgt het plot vaart en wordt het duidelijk welke keuzes Matteo maakt. De hele verhaallijn blijft verder wat oppervlakkig en krijgt maar mondjesmaat diepgang, ondanks dat de auteur maatschappelijk relevante en actuele onderwerpen aanboort. En daarmee viel het boek me enigszins tegen.

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Leopold
  • Datum van verschijnen: 04 mei 2022
  • Taal: Nederlands
  • Aantal bladzijden: 176
  • Prijs: € 18,99
  • ISBN: 9789025883102

One Comment

Leave a Reply