Skip to main content

Vertel mij wat is het eerste deel uit de nieuwste serie van Anne West: Het boekencafé. Als boekliefhebber was ik natuurlijk gelijk nieuwsgierig naar een serie dat gaat over een boekencafé en waarin twee schrijvers en hun verhalen centraal staan. En dus sloeg ik aan het lezen.

Een verhaal over schrijvers, boeken en een boekcafé

De voorkant van Vertel mij wat ziet er echt schattig uit, en op de achterflap belooft het nog beter te worden: een feelgood roman over boeken, twee schrijvers en een waar boekcafé. Eenmaal aan het lezen valt al snel op dat romanschrijfster Juul en cabaretier en scenarioschrijver Ids echt dol zijn op schrijven, alleen zijn met hun lieve en zachtaardige karakters soms wat te afwachtend waardoor het heden met ze aan de haal gaat.

Door haar verleden is Juul behoorlijk onzeker en schrijft ze onder een pseudoniem. Wanneer haar nieuwe uitgever voorstelt om haar privéleven op te pimpen en een model in te zetten om zich als Juul voor te doen, gaat ze daar mee akkoord ook al zit het haar niet lekker. Ook bij Ids’ loopt het leven niet op rolletjes. Wanneer zijn beste vriend en collega over de schreef gaat, moet niemand meer iets van Ids hebben. Hij zal een tijdje in de anonimiteit moeten treden tot de rust is wedergekeerd en hij wee de bühne op kan. Maar tot die tijd…

De twee kennen elkaar niet, maar de paden van Ids en Juul komen samen in het mooie Deventer, waar Lauren, de beste vriendin van Juul, een boekencafé runt en een theaterzaaltje verhuurt.

Wie weet meer over het leven van een schrijver dan een schrijver?

Het is gelijk duidelijk dat schrijfster Anne West, die we kennen van onder andere de series De Stadstuin en De kleine theetuin, geen enkele moeite kost om zich in te leven in het schrijversleven van de twee auteurs. Ze laat ervaren hoe het schrijven voor twee verschillende genres in zijn werk gaat. Het boekencafé zelf is een mooi decor voor het verhaal, want hoewel de boeken en het café zelf niet heel prominent aanwezig zijn, is het wel de plek waar iedereen elke keer weer naar terugkeert. Het is een mooie verbindende factor, helemaal wanneer het verloren theater dat bij het café hoort, nieuw leven wordt ingeblazen om een vernieuwde versie van Scrooge ten tonele te brengen. Het theater, de samenwerking tussen Juul en Ids, maar ook de stad Deventer worden door West heel natuurlijk en fijn beschreven waardoor je echt het gevoel hebt er bij te zijn. Iets waar je als boekliefhebber alleen maar van zult genieten!

Meer dan alleen een romantisch verhaal

Vertel mij wat is een ontroerend, maar op zijn tijd ook grappig verhaal, waar West de nodige ruimte heeft genomen om thema’s als pesten, onzekerheid en machtsmisbruik te bespreken. Ze doet dit op een natuurlijke manier, al vond ik de onzekerheid van Juul soms wat veel worden. Ik had maar wat graag tegen haar willen roepen dat ze nu het leven moest omarmen en zichzelf niet van alles hoefde aan te praten. Maar Juul en Ids zijn mooie personen die, doordat het verhaal uit de perspectieven van beide personen wordt verteld, helemaal tot leven komen en je ze goed leert kennen.

Vertel mij wat krijgt van mij 3,5 sterren en ik ben benieuwd of we in een vervolg meer te weten komen over de beste vriendin van Juul en de beste vriend van Ids.

Ik las dit boek voor een bespreking op Fabulous Feelgood. Het artikel dat ik schreef vind je hier.

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Zomer & Keuning
  • Datum van verschijnen: 22-11-2023
  • Uitgave: paperback, e-book en luisterboek
  • Taal: Nederlands
  • Aantal bladzijden: 256
  • Prijs paperback: € 17,50
  • ISBN: 9789020553390

One Comment

Leave a Reply