Skip to main content

Naast docent Tekenen & Handvaardigheid op een middelbare school in Amstelveen, is Elle Lepoutre schrijfster van korte verhalen, columns en kinderboeken. Ze vroeg me Eiland vol droids te lezen en bespreken, een boek voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. Het verhaal sprak me gelijk aan. Rare wezens, een zwevend eiland… In wat voor avontuur zou hoofdpersonage Keila belanden? Daar moest ik meer van weten! In deze recensie lees je hoe Keila’s avonturen me zijn bevallen.

Een los te lezen vervolg

Eiland vol droids is het vervolg in een serie over Keila. Al in 2012 verscheen het eerste boek over een meisje dat ontsnapt uit een ziekenhuis en vlucht naar een eiland. Het eiland is bijzonder. Keila maakt er nieuwe vrienden, beleeft avonturen en is er niet meer ziek. Na Eiland van Keila volgde Eiland in de drup en Eilandgekte. Langzaam groeiden de boeken mee met haar jonge lezers. Wat begon als een serie voor kinderen van 6 tot 10 jaar, is inmiddels gegroeid tot verhalen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de eerdere boeken over Keila niet heb gelezen, maar al snel kwam ik er achter dat dat geen enkel probleem was om het verhaal te kunnen volgen. Een goed los te lezen vervolg dus!

Spannend verhaal

Op een winterse avond, het is bijna oud en nieuw, wandelt Keila met haar hondje Blik over het strand. Als ze een vreemd figuur zien aankomen, verstoppen ze zich, maar het wezen weet hen al snel te vinden. Het blijkt een droid te zijn en hij komt niet alleen! De volgende dag wordt het hele eiland overgenomen door androïden. De eilandbewoners zijn bang. Keila probeert een list te verzinnen om de droids van het eiland te verjagen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De vaart erin!

Je kunt wel raden dat een zenuwslopend verhaal volgt. Keila lijkt voor niemand bang te zijn en weet in de meest bizarre situaties haar hoofd koel te houden én met oplossingen te komen. Lepoutre heeft een prettige schrijfstijl en voert de vaart flink op. Geen langzame start, maar gelijk volle kracht vooruit! Keila belandt van het ene in het andere probleem en ze is nog niet ontsnapt, of het volgende dilemma dient zich al weer aan. Ideaal voor jonge kinderen die zo gelijk in het verhaal worden gezogen. Onmogelijk dat ze het boek kunnen wegleggen.

Beeldende schrijfstijl zorgt voor levendige personages

De beeldende schrijfstijl van Lepoutre brengt niet alleen het verhaal, maar ook de personages helemaal tot leven. Iedereen heeft een duidelijk eigen karakter gekregen, van de zorgzame oma, tot de wat afwezig moeder, van een boze klasgenoot tot een behulpzame droid die op zijn eigen manier praat. En dan zijn er natuurlijk nog Keila en haar hondje Blik. Ze zijn allemaal uniek en hebben een eigen stemgeluid, waardoor je je als lezer makkelijk in hen kunt inleven.

Diverse thema’s

Met de personages heeft de schrijfster de mogelijkheid gecreëerd om diepere thema’s op het niveau van kinderen bespreekbaar te maken. De invasie van de droids doet je afvragen of technologische ontwikkelingen ook een keerzijde hebben. De droids zijn niet altijd even gemanierd en kunnen zij ons zomaar overnemen? Wie is de baas van wie? En wat zit er achter de boosheid van het klasgenootje van Keila? Is dat jaloezie? Eenzaamheid? Verdriet? En help je iemand die je niet mag? Ook de ziekte van Keila komt nog even aan bod.

Een goed gevuld boek voor een breed publiek

Het is opvallend wat Lepoutre allemaal heeft weten te stoppen in het 144 pagina’s tellende kinderboek. Een spannend verhaal, met een flink tempo, fijn uitgewerkte personages én mooie thema’s. Echt een boek om in te verdwijnen! En alsof het verhaal nog niet genoeg tot leven komt door de filmische manier van schrijven, dan zijn er nog de kleurrijke illustraties van de hand van Marianne Eijgendaal. Eiland vol droids is een heel tof boek voor kinderen in de midden- en bovenbouw. Zowel geschikt voor jonge lezers die al goed kunnen lezen, als voor oudere lezers die er wat meer moeite mee hebben. Ze zullen van het verhaal genieten!

(Dit boek ontving ik van de auteur, waarvoor dank. Zoals altijd is ook deze recensie een eerlijke beschrijving van mijn ervaring.)

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Leli
  • Datum van verschijnen: 28-10-2023
  • Uitgave: hardcover
  • Taal: Nederlands
  • Illustraties: Marianne Eijgendaal
  • Aantal bladzijden: 144
  • Prijs: € 15,99
  • ISBN:9789081825092

One Comment

Leave a Reply