Skip to main content

Soms zijn er van die series, dan lees je het eerste deel en dan MOET je weten hoe het afloopt. De boeken van Marijke Vos over drie adellijke broers vormen zo’n serie. Waarom je de verhalen zou moeten lezen? Ontdek het nu in dit artikel!

De serie Ridgewood Hall bestaat uit drie delen: Edwards keuze, Daniels belofte en James’ geheim. In elk van de delen staat een van de drie broers centraal. Naast hun verhaallijnen, die zich begin 20e eeuw afspelen, is er een tweede verhaallijn in het heden. Drie sterke vrouwen met al het nodige voor hun kiezen, blijken met elkaar én het verleden verbonden te zijn.

1. Edwards keuze
In dit eerste deel maken we kennis met het landhuis Ridgewood Hall en de drie broers Bellamy. Edward is de oudste zoon en erfgenaam van de graaf van Ridgewood. Na het overlijden van hun moeder is de graaf veranderd in een starre, boze man en is het voor Edward geen eenvoudige opgave om aan de grillen van zijn vader te voldoen. Hij bepaalt alles voor Edward, zo ook dat hij moet trouwen met de dochter van een rijke zakenman. Edwards leven kan niet meer op zijn kop worden gezet als er een Schots dienstmeisje op het landgoed aan de slag gaat.

Naast de verhaallijn over Edward, leren we in het heden Flora kennen. Haar moeder is overleden en tot haar verbazing erft ze een roman. Ze komt haar familiegeschiedenis op het spoor en besluit af te reizen naar Edinburgh.

Wat volgt is een afwisseling tussen heden en verleden waarbij je als lezer door de fijne schrijfstijl van Marijke Vos van beide even graag wilt weten hoe het zal aflopen. Zowel Edward als Flora hebben het niet makkelijk, het leven is hard voor ze. En plichtsgetrouw als ze zijn, voelen ze zich gedwongen verstandig te zijn. Toch begint hun gevoel steeds harder te knagen. Vol verwachting kijk je als lezer uit naar welke keuzes ze zullen maken, nieuwsgierig ben je naar welke gebeurtenissen uit het verleden van invloed zijn op het heden. Hoe verhoudt zich dit allemaal tot elkaar?

Marijke Vos heeft van Edwards keuze een steengoede historische roman gemaakt. De verhaallijnen sluiten goed op elkaar aan, het is erg prettig geschreven en het boek bevat mooie thema’s als familie, vriendschap en het volgen van je hart. Snel door naar het tweede deel!

Omslag Edwards keuze van Marijke Vos.

2. Daniels belofte
Heel veel kan ik niet vertellen over het tweede deel, Daniels belofte, vanwege eventuele spoilers. Maar wat geen geheim is, is dat zowel het heden als het verleden verder gaan daar waar Edwards keuze was geëindigd. Dit keer leven we alleen niet mee met Edward en Flora, maar wordt het verhaal verteld vanuit Daniel en Rosa.

Daniel is professor op Cambridge en krijgt daar te maken met de suffragettes; vrouwen die opkomen voor onder andere het recht om net als mannen te mogen studeren. Als Daniel de vrijgevochten Elizabeth ontmoet, zal hij partij moeten kiezen in de felle discussie die oplaait, met het risico zijn baan te verliezen.

In het heden maken we kennis met de Londense en alleenstaande Rose. Ze raakt haar baan kwijt en zet zichzelf voor schut tijdens een boekpresentatie van haar favoriete schrijver. Ze weet niet meer hoe ze het heeft. Dan duikt er opeens een achternicht op met een verhaal over hun gezamenlijke familiegeschiedenis.

Ook in Daniels belofte heeft Marijke Vos er goed voor gezorgd dat zowel de verhaallijnen uit het verleden als die in het heden goed op elkaar aansluiten. En daarbij heeft ze het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Want niet alleen moet alles in dit boek kloppen, het moet ook naadloos aansluiten op het vorige verhaal én die van het derde deel. De verhalen van de broers uit de 20e eeuw en die van de vrouwen een eeuw later, moeten wel stroken met elkaar. En dat doet het! Het zal voor Marijke Vos een enorme puzzel zijn geweest, maar voor de lezer is het geen moment moeilijk te volgen. Heel knap gedaan!

Ook dit tweede boek is een heerlijk geschreven, goed leesbaar, spannend, romantisch én historisch verhaal met goed uitgewerkte en leuke personages. Er zat maar één ding op: doorstomen naar deel 3!

3. James’ geheim
Helaas zijn we alweer aangekomen in dit derde en laatste deel. In de voorgaande delen hebben we al iets gelezen over de middelste broer James. Hij lijkt een onbekommerd leven te leiden. Hij is een echte levensgenieter en onttrekt zich volledig aan zijn verplichtingen die hij op Ridgewood Hall heeft. Zeer regelmatig is hij in het Londense nachtleven te vinden. Wanneer hij een cruciale fout maakt, wordt hij gedwongen over zijn manier van leven na te denken en keuzes te maken voor de toekomst.

Een eeuw later volgen we Iris. Ze heeft een goede baan en een druk sociaal leven. Ook zij wordt gedwongen over haar verleden én haar toekomst na te denken wanneer ze door een ongeluk verplicht rustig aan moet doen. Wanneer twee achternichten opduiken, neemt haar leven ineens een hele andere wending.

In de vorige delen waren we al nieuwsgierig gemaakt naar James. Hij is de mysterieuze, stille broer van het stel. Wat zal er toch in hem omgaan? En welke rol speelt hij in de familiegeschiedenis waar Rosa, Flora en Iris op zijn gestuit?

Wie had gedacht bij de eerste twee delen wel klaar te zijn met Ridgewood Hall, de drie broers en de drie vrouwen in het heden, heeft het helemaal mis. Met evenveel, zo niet meer plezier, duik je opnieuw helemaal onder in de prachtige omgeving en de levens van de hoofdpersonen. Het verhaal is wederom erg prettig geschreven en zeer goed leesbaar. Marijke Vos heeft veel tijd en aandacht gestoken in het uitwerken van niet alleen de verhaallijnen, maar ook de personages en hun karakters. Alle mannen en vrouwen zijn stuk voor stuk uniek en toch heel fijn leesmateriaal. En eindelijk komen we er achter hoe alle puzzelstukjes in elkaar passen.

Conclusie over Ridgewood Hall

Ik vond deel 1, Edwards keuze, als e-book op KoboPlus, ik begon met lezen en al snel zat ik helemaal in het verhaal. Tot mijn geluk stond er ook een luisterboek klaar en zo kon ik verder luisteren op moment dat ik toch écht het huishouden moest doen of in de auto moest stappen. Al snel had ik het eerste deel uit en verschenen ook de vervolgdelen, Daniels belofte en James’ geheim, op KoboPlus. Het feit dat ik door wilde gaan met de trilogie en lezen met luisteren combineerde om maar door te kunnen gaan in het verhaal, zegt al genoeg.

Toch wil ik nog erg graag kwijt dat Marijke Vos geen eenvoudig verhaal uitdacht, maar dit wel steengoed heeft uitgewerkt! Het is als lezer heerlijk vertoeven in zowel de 20e als de 21e eeuw door de fijne personages en de mysterieuze familiegeschiedenis. De serie Ridgewood Hall is dan ook een echte aanrader om te lezen óf te luisteren. Christiaan Koetsier en Sandra Jonkman lezen de boeken heerlijk aan je voor. Hopelijk zal Marijke Vos zich nog vaker wagen aan het schrijven van historische romans, want dat is haar op het lijf geschreven!

Over Marijke Vos

Marijke Vos (1985) is schrijfster van Nederlandse bodem en heeft inmiddels een ruim scala aan feelgood romans op haar naam staan. Met de serie Ridgewood Hall waagt ze zich voor het eerst – en hopelijk niet voor het laatst – aan een historische roman. Naast schrijven, houdt ze ook erg van tekenen en maakt ze illustraties.

Leave a Reply