Skip to main content

De titel Hiernaast, bij ons thuis riep bij mij gelijk allerlei vragen op. Zou degene waar het verhaal over gaat bij de buren wonen? Waarom? En wat gebeurt er dan bij ons thuis, hiernaast? De achterflap gaf nog geen antwoorden. Maar maakte me alleen maar nieuwsgieriger. Er zat gelukkig maar één ding op: het boek gaan lezen!

Hiernaast, bij ons thuis’is geschreven door Do van Ranst (1974). De Vlaamse jeugdboeken auteur schreef tientallen boeken en ontving meerdere literatuurprijzen. Toch verbaast het dat Van Ranst in Nederland relatief onbekend is. Helemaal wanneer je je weet dat hij filmisch kan schrijven en heftige onderwerpen niet schuwt. Zijn boeken staan vol van sociaal-maatschappelijke thema’s als geaardheid, overlijden, rouwverwerking en volwassen worden. En dat is gelijk de korte conclusie van Hiernaast, bij ons thuis’ beeldend geschreven, aangrijpende inhoud.

B&B vol verdriet

Niet alleen het huis waar Pip en haar moeder in wonen is van hen, ook het huis ernaast. De moeder van Pip heeft het omgetoverd tot een bed & breakfast. Het is geen gewoon verblijf voor mensen die een nachtje weg willen. Nee, gelegen in de buurt van een groot ziekenhuis is het een B&B voor families die een onderkomen zoeken wanneer een kind uit het gezin voor langere tijd in het ziekenhuis ligt. Middels een deur tussen de woningen kunnen ze de B&B bereiken, al mag Pip de deur van haar moeder eigenlijk niet gebruiken. Pip helpt wanneer ze kan en wanneer haar moeder het goed vindt. Zeepjes op de kussens leggen, of het ontbijt brengen. Er zijn al meerdere families bij hen blijven overnachten, maar wanneer de familie Duinslager hun intrek neemt, omdat hun zoon Paul ernstig ziek is, raakt Pipa in de ban van zus Felien.

Perfecte balans tussen licht en zwaar

Pipa krijgt door de families die in de B&B verblijven met het nodige aan verdriet te maken. Maar ook Pipa zelf heeft het een en ander te verwerken gehad. En nog steeds. Hun eigen gezin is geen doorsnee gezin met een vader die altijd weg is, op tournee met zijn band, haar moeder met zorgen en dan is er ook nog haar broertje. Gelukkig heeft Pipa een geheime plek waar ze zich kan terugtrekken. Ondanks de zwaardere onderwerpen is ‘Hiernaast, bij ons thuis’ niet overwegend donker en drukkend. Van Ranst heeft een perfecte balans weten te creëren tussen heftige onderwerpen als ziekte en verdriet en de luchtigheid van Pipa op zijn tijd. Hoewel ze als elfjarige al heel wijs is, is ze soms ook heerlijk onbevangen. Echt nog een kind.

“Zwaar? Op televisie zag ik dat dingen die zwaar zijn dat niet per se zijn omdat ze veel wegen, maar omdat ze veel waard zijn. De waarde van iets kun je zien aan de manier waarop het gedragen wordt. Ik draag mijn boek van De kleine prins altijd met twee handen en dicht tegen mijn buik. Nochtans weegt het tig keer niks.” Pagina 22

Persoonlijk door ik-perspectief

Het kost de lezer geen enkele moeite om je in Pipa in te leven. Van Ranst heeft ervoor gekozen het verhaal vanuit ik-perspectief te vertellen. Hierdoor is haar denken en handelen goed te volgen. Tel daar de beeldende schrijfstijl van Van Ranst bij op en een prettig, levendig, leesbaar verhaal is het resultaat. Naarmate het boek vordert leren we niet alleen Pipa beter kennen en komen we meer te weten over de familie Duinslager, we achterhalen ook hoe de ouder-kindrelaties in het verhaal in elkaar steken en wat het geheim is dat Pipa al tijden met zich mee sjouwt. Doordat er telkens een beetje meer opgehelderd wordt, maar de raadsels aan het einde volledig worden prijsgegeven, blijf je lezen.

Hartverwarmend en zeker het lezen waard

Hiernaast, bij ons thuis is een waardevolle jeugdroman over opgroeien, ziekte, verlies en geheimen. Gevoelig geschreven, luchtig op zijn tijd, maar bovenal een warm, liefdevol verhaal, ondanks het verdriet dat een grote plek inneemt. Het boek over de jonge tiener Pipa is door kinderen vanaf een jaar of 10 zeer goed zelf te lezen en een echte aanrader!

 

(Dit boek ontving ik van uitgeverij New Book Collective, waarvoor dank. Zoals altijd is ook deze recensie een eerlijke beschrijving van mijn ervaring.)

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Infodok / Standaard Uitgeverij
  • Datum van verschijnen: 19-09-2023
  • Uitgave: hardcover
  • Taal: Nederlands
  • Omslagontwerp: Dieter De Schutter
  • Aantal bladzijden: 144
  • Prijs: € 15,99
  • ISBN: 9789002278693

One Comment

Leave a Reply