Skip to main content

Nieuwe boeken in januari en februari

Boekliefhebbers als we zijn, komen er regelmatig nieuwe boeken ons huis binnen. Ook al heb ik elke keer weer het voornemen meer boeken uit mijn eigen kast te lezen. Nou gaat ook die uitdaging gewoon door, maar soms is het niet te vermijden om nieuwe pareltjes aan de leesstapels toe te voegen. In januari en februari waren dat onderstaande titels (in willekeurige volgorde) die mijn twee zoons en ik een warm plekje in huis konden geven.

Het geheim van de chef – Wouter Mamaert

Yasmina woont samen met haar vader, Omran, in een flatgebouw. Ze droomt maar van één ding: een wereld waarin mensen bewust omgaan met eten en met de natuur. Voor haar vader maakt ze elke dag een biologische maaltijd klaar, met lokale ingrediënten. Ook op school wil ze een revolutie ontketenen: Yasmina organiseert een petitie om een lesuur Frans te vervangen door een kookles, of een les in tuinieren. Al snel ziet ze in dat de andere jongeren vooral bezig zijn met zichzelf… Wanneer Omran wordt ontslagen bij TuttiFritti, ziet Yasmina dat als een uitgelezen kans om de hele wereld te laten kennismaken met lekker en gezond voedsel! Maar hoe maak je van de biologische keuken ook een sexy en hippe keuken?

Graphic novel/Jeugd – 48 bladzijden – Uitgeverij Dargaud-Lombard – isbn 9789085586036

De muziekdoos Welkom in Pandoria – Gijé Carbone

Nola wordt acht en krijgt van haar papa een sneeuwbol met muziek cadeau. Ze is dolblij met de bol, die nog van haar pas overleden mama is geweest. Maar binnenin zit Andrea opgesloten, een piepklein meisje dat haar hulp inroept. Nola wordt zelf ook klein, kruipt in de doos en ontdekt er een wonderbaarlijke wereld. Maar de tijd dringt: Mathilda, de mama van Andrea en haar broer Igor, is heel ziek. Wat is haar overkomen? Is ze vergiftigd? Zou er iets in het drinkwater zitten? Hun vrees wordt al snel bewaarheid. De kinderen ontfermen zich eerst over Mathilda en maken dan jacht op de gewetenloze vervuiler. Ze moeten snel zijn, vóór Nola weer naar haar eigen leven en wereld wordt teruggeroepen. Tenzij het allemaal maar een droom is. Of toch niet?

Graphic novel/Jeugd – 56 bladzijden – Uitgeverij Dupuis – isbn 9789031436439

De muziekdoos 2 Het geheim van Cyprien – Gijé Carbone

Sinds ze weet dat Pandoria bestaat, popelt Nola om er opnieuw heen te gaan. Jammer genoeg heeft ze een slecht moment uitgekozen… in de straten van Pandoria is het een drukte van belang: koning Hectoriaan I wordt 350 jaar en dat moet gevierd worden! Maar Nola valt nogal uit de toon… Gelukkig krijgt ze camouflagepoeder van Anton, de grote Merlijner. Maar er is geen tijd om te feesten! Nola, Igor en Andrea moeten op onderzoek uit: zullen ze erachter komen wat het geheim is van Anton’s zoon Cyprien? En zal het hen lukken om het duistere complot te ontmaskeren dat door een stel boeven gesmeed wordt?

Graphic novel/Jeugd – 56 bladzijden – Uitgeverij Dupuis – isbn 9789031436446

De zusjes duizendblad – De droom van Sarah – Alessandro Barbucci

Voor Moederdag willen de drie zusjes Grémillet hun moeder een fotoalbum geven. Wanneer ze de zolder doorzoeken, vinden ze een foto van hun moeder die zwanger poseert voor een erg speciale boom. Maar wie is de baby? Er klopt iets niet aan de foto! Welk mysterieus verleden heeft hun moeder altijd voor hun verzwegen? Met zijn virtuoze tekeningen brengt Alessandro Barbucci deze moderne familiekroniek tot leven. Achter de onthulling van een drama uit het verleden gaat de onvoorwaardelijke liefde schuil van een moeder voor haar dochters. Elk van de drie zusters heeft haar eigen karakter: Sarah, de autoritaire oudste, Cassiopeia, de kunstzinnige jongere zus, en Lucille, de jongste, die alleen met haar kat praat. De mooie stenen van de stad, de plantentuin, de weelderige vegetatie, de kleine marktjes… de lezer zal de betoverende wereld van Barbucci en Di Gregorio niet meer willen verlaten!

Graphic novel/Jeugd – 56 bladzijden – Uitgeverij Dupuis – isbn 9789031438174

Het dagboek van Cerise 1 – De stenen dierentuin – Joris Chamblain

Cerise is een tieneneenhalf jarig meisje dat alleen met haar moeder woont. Ze droomt ervan om schrijfster te worden en is daarom begonnen met schrijven in een dagboek! Haar favoriete onderwerp: mensen, vooral volwassenen. Die zijn zo ingewikkeld dat Cerise ze beter zou willen begrijpen. Ze vindt het leuk om ze in de gaten te houden en te proberen te raden wat voor geheimen ze verbergen.
Meneer Vraagteken bijvoorbeeld… Elke zondag duikt deze oude man het bos in met zware potten verf in zijn handen. Wat doet hij daar de hele dag? En waarom ziet hij er zo verdrietig uit als hij ’s avonds terugkomt?

Graphic novel/Jeugd – 80 bladzijden – Uitgeverij Silvester Strips – isbn 9789463065528

Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht – Sanne Rooseboom

Al vijfendertig jaar staat de Haviksburcht leeg. Volgens de buurtbewoners in de Zwitserse heuvels spookt het er. Maar is dat wel zo? Een paar kilometer verderop wordt de Internationale Conferentie voor alle Ministeries van Oplossingen ter wereld gehouden. Daar ontmoeten Nina, Alfa, Ruben, Kai en mevrouw Vis de veertienjarige Elin van het Zwitserse Ministerie. Zij neemt de kinderen mee naar de Haviksburcht. Als ze bewijzen dat het er niet spookt, kunnen er weer mensen wonen. Ze gaan direct op zoek naar een logische verklaring voor alle enge verschijnselen. Maar waarom krijgt Nina steeds kippenvel als ze de verlaten burcht binnen gaat? En wat is er aan de hand op de conferentie, waar de volwassenen steeds bozer op elkaar worden?

Jeugd – 272 bladzijden – Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum – isbn 9789000385065

De kinderen van het Klissenveldje – Katarzyna Ryrych

Een groep kinderen uit een gewone buurt is getuige van heel speciale gebeurtenissen. Iemand verandert in een kikker, een geheimzinnige man loopt rond met een onweerswolk aan een touwtje, een schommel komt tot leven en uit de doos van mevrouw Dora ontsnapt de verveling. Zou dat allemaal het werk zijn van de oude mevrouw met de kat? Of ligt het vooral aan de fantasie van de kinderen?

Jeugd – 166 bladzijden – Uitgeverij Clavis – isbn 9789044847239

Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen

Wat doe je als je je beste vriend niet meer kunt raadplegen? Joshua is woedend op Sergio, maar hij heeft hem ook nodig. Want hij weet zich geen raad met Lindsey – Lindsey die alle jongens gek maakt maar die moet huilen om ‘hoe ze naar haar kijken’, Lindsey die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Wat bedoelt ze als ze een hartje-emoticon stuurt? Hoe ga je van zoenen verder naar seks? Hoe weet je wat de ander wil? En moet je per se verliefd zijn om seks te kunnen hebben? Als iemand Joshua’s vragen kan beantwoorden, is het Sergio.

YA – 256 bladzijden – Uitgeverij Leopold – isbn 9789025884215

Ik denk dat ik ontvoerd ben – Pim Lammers

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet

Jeugd – 112 bladzijden – Uitgeverij Querido- isbn 9789045127897

De eerste kat in de ruimte at pizza – Mac Barnett

Ratten eten de maan op! Er is maar één held die de maan kan redden: een angstaanjagend beest dat in een geheim laboratorium is ontwikkeld, de laatste hoop van de aarde! En die held is… een kat.
Samen met de heerszuchtige Moon Queen en LOZ 4000, een robot die teennagels knipt, wordt hij de ruimte in geschoten om als eerste ruimtekat op het magnifieke maanlandschap de wereld te redden. Kunnen deze onwaarschijnlijke helden de maan op tijd redden? Kan een teennagelknippende robot wel iets doen in het uitgestrekte universum? En zal de eerste kat in de ruimte ooit pizza eten?

Jeugd – 320 bladzijden – Uitgeverij Van Holkema & Warendorf – isbn 9789000383245

De laatste beer – Hannah Gold

Er zijn geen ijsberen meer over op Bereneiland. Tenminste, dat is wat Aprils vader haar vertelt als zijn wetenschappelijk onderzoek hen voor zes maanden naar deze afgelegen Arctische buitenpost brengt. Maar op een eindeloze zomernacht ontmoet April toch een ijsbeer. Hij is uitgehongerd, eenzaam en ver van huis. Vastbesloten om hem te redden, begint April aan de belangrijkste reis van haar leven.

Jeugd – 304 bladzijden – Uitgeverij Volt – isbn 9789021471143

Het magische zwemparadijs met de verboden glijbaan – Ilona de Lange

Ravi heeft maar één wens: hij wil naar het grootste en coolste zwemparadijs van het land. Zijn moeder verbiedt het, maar Ravi gaat stiekem toch. Razendsnelle glijbanen, turbo watervallen – het is er te gek! Maar er gebeuren ook vreemde dingen in het zwemparadijs. Grote golven in het water, draaikolken die verschijnen en verdwijnen, waterdruppels vormen een boodschap in morsecode. Ravi voelt aan alles: die boodschap is voor hém bedoeld. Midden in de nacht sluipt hij samen met Jamila het zwemparadijs binnen – op zoek naar de waarheid.

Jeugd – 160 bladzijden – Uitgeverij Leopold- isbn 9789025883126

Paniek in het pretpark – Ilona de Lange

Zilver kan het niet geloven: zijn ouders kopen een pretpark! Ze toveren een vervallen pretpark om tot Schatrijk, waar de bezoekers zich voor een dag miljonair kunnen wanen. Je kunt er zwemmen in het geld, racen van de gouden achtbaan en in het restaurant word je bediend door butlers. Het park trekt veel bezoekers, totdat er vreemde dingen gebeuren… Attracties lopen vast, de achtbaan ontspoort en mensen worden ziek van het eten. Zilver en zijn beste vriend Lennon gaan op onderzoek. Iemand probeert het pretpark in een kwaad daglicht te stellen.

Jeugd – 192 bladzijden – Uitgeverij Leopold- isbn 9789025883614

Hart voor de zaak – Charlotte de Monchy

Er is geen betere plek om te wonen dan op het betoverende Magnus Estate in Ierland. Tenminste, voor Julia, die het landgoed draaiende houdt. Haar oude cottage ligt samen met de net gerenoveerde vakantiewoningen aan een schilderachtig meer, haar collega’s zijn haar vrienden geworden en ze geniet van het buitenleven. Zo kan ze – al is het maar tijdelijk – haar lot uit de weg gaan: het overnemen van de fabriek van haar ouders in het kleurloze dorp waar ze is opgegroeid.

Als de eerste gast zich meldt voor de door haar met bloed, zweet en tranen verbouwde luxe cottages, is ze dan ook dik tevreden. Totdat hij voor haar neus staat en ze hem herkent. Scott Manswell, een norse rockster die in alle roddelbladen staat. En nooit met positief nieuws. Net die persoon die geen enkele waardering lijkt te hebben voor de zorgvuldig uitgekozen wollen kleden en de fris geschilderde muren. Laat staan voor de prachtige natuur, de biologische moestuin en de gekoesterde scharrelvarkens in het bos. Het kost Julia alles wat ze in zich heeft om in haar rol van beleefde gastvrouw te blijven. Gelukkig verschijnt de knappe zoon van de eigenares ineens uit het niets om de zaken op het landgoed over te nemen, zijn charmes op haar los te laten en haar aandacht af te leiden.

Feelgood – 368 bladzijden – Uitgeverij Boekerij- isbn 9789022592991

De patchworkfamilie – Cathy Bramley

Single Gina leidt een gemoedelijk en zorgeloos bestaan en gaat conflicten het liefst uit de weg. Ze runt een kinderopvang vanuit haar gehuurde, knusse cottage aan de rand van landgoed The Evergreens. Zodra het grote huis samen met haar cottage verkocht dreigt te worden, is Gina vastbesloten om hier een stokje voor te steken. Hierdoor staat ze recht tegenover de knappe vreemdeling die de verkoop regelt. Gooien haar gevoelens voor hem haar plannen overhoop?

Feelgood – 464 bladzijden – Uitgeverij Zomer&Keuning- isbn 9789020551310

De kleermaaksters van Auschwitz – Lucy Adlington

In het beruchte concentratiekamp Auschwitz-Birkenau hadden vijfentwintig Joodse vrouwen en meisjes de taak om luxe kleding te maken voor de nazi-elite. De kledingwerkplaats, genaamd de Obere Nähstube (de hoogste naaikamer) werd opgericht door Hedwig Hüss, de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. In deze salon stuurden zij en andere SS-vrouwen de kledingmakers aan om kledingstukken te ontwerpen voor sociale gelegenheden van de nazitop in Auschwitz.

Op basis van een veelvoud aan bronnen, waaronder gesprekken met de laatst overlevende naaister, volgt De kleermaaksters van Auschwitz het lot van deze moedige vrouwen. Hun onderlinge hechte band hielp hen niet alleen het kamp te doorstaan, maar maakte het voor de kleermakers ook mogelijk om bij te dragen aan het verzet achter het prikkeldraad. Lucy Adlington verweeft deze buitengewone ervaringen met nieuwe onthullingen over de hebzucht, wreedheid en schijnheiligheid binnen het Derde Rijk en schijnt zo haar licht op een nog onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog.

Non-fictie – 352 bladzijden – Uitgeverij Boekerij- isbn 9789022590744

Oeps dat is een flinke stapel! #sorrynotsorry
De grootste stapel kwam bij mijn jongste telg binnen. Een groot deel van de boeken heeft hij inmiddels met veel plezier gelezen. Daarover later meer. 

En mocht je een excuus zoeken om deze toptitels aan te schaffen. Wij zeggen hier in huis: voor elk probleem is er één oplossing: boeken! Probeer het ook eens 😉