Skip to main content

Na het spannende eerste deel waarin Bureau Speurneus op jacht ging naar een boekenmaffia, staan Lev en zijn vrienden in Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende voor een nieuw avontuur. Wanneer meneer de Bruin in de krant een advertentie ziet waarin een privédetective wordt gezocht, besluit hij contact op te nemen. Bureau Speurneus komt in actie en dient de vermiste broer van Arie de Haan op te sporen in de jungle van Costa Banana. Samen met andere detectives gaan Lev en zijn vrienden als in een soort wedstrijd op zoek naar Cor de Haan. Eenmaal op reis blijkt al snel dat er een luchtje zit aan deze vreemde vermissing. Zou dit avontuur net zo spannend-hilarisch zijn? 

De in Groningen geboren Jozua Douglas (1977) werkte een aantal jaren als geheim agent in Costa Banana. Toen hij ontmaskerd werd en moest vluchten besloot hij voor een saai bestaan als kinderboekenschrijver te kiezen. Inmiddels heeft hij meer dan dertig boeken geschreven. Helemaal afscheid nemen van zijn spannende leven als detective en van Costa Banana kon Douglas blijkbaar niet; ze spelen regelmatig een rol in zijn boeken.

Los te lezen vervolg

Het tweede, los te lezen deel in de serie Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S., speelt zich voornamelijk af in het voor fans welbekende Costa Banana. Je kunt merken dat Douglas er regelmatig is geweest, zijn omschrijvingen van het land met zijn warme klimaat en knotsgekke president zijn gedetailleerd en aansprekend. Het kost geen moeite om met de vrienden Lev, Yara en Hugo mee te reizen en hun avontuur te beleven. Het is alsof je er zelf bij bent!

Eigenzinnige personages

Sinds hun eerste belevenissen, waarbij de kinderen op vreemde gebeurtenissen in de bibliotheek stuitten, valt te merken dat zeker Lev is gegroeid. Hoewel Yara nog steeds een vat vol feitjes is en Hugo druk is met zijn vlogs, lijken ze wat rustiger én doordachter aan de slag te gaan. En Lev? Die is een tikkeltje minder onzeker. Samen vormen ze een mooi gevarieerd stel, waarbij de moeder van Yara als een soort moederoverste ervoor zorgt dat niet alles in het honderd loopt. De vader van Lev is daarentegen nog steeds het meest ongeleide projectiel van hun allemaal. Daarin is niets veranderd! Ook van Arie de Haan heeft Douglas een geheel eigen(zinnig) personage gemaakt, zijn uitspraken, getier en beroerde Engels zijn hilarisch.

“Give me effe your tellefoon. It is a kwestie van leven of dood… Kom on. It is a question of lif and… eh…”

Makkelijk te lezen

Het verhaal is opgebouwd uit relatief korte hoofdstukken en zinnen en bevat zwart-wit tekeningen van Geert Gratema. Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende is goed leesbaar voor kinderen vanaf een jaar of 8, maar ook prima om voor het slapen gaan een hoofdstuk uit voor te lezen. Het plot is een beetje spannend, maar vooral op een ‘ik wil verder lezen’-manier en zorgt zeker niet voor nachtmerries. Het is een erg grappig geheel met een flinke dosis vaart. Of probeer eens het luisterboek, de warme stem van Sander de Heer, die een perfect stemmetje voor Arie heeft gevonden, maakt het heerlijk om naar te luisteren.

Kortom; Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de junglebende is een aanrader voor iedereen die van humor houdt, maar ook een beetje spanning kan waarderen.

(Dit boek ontving ik van de uitgeverij, waarvoor dank. Zoals altijd is ook deze recensie een eerlijke beschrijving van mijn ervaring.)