Skip to main content

Springlevend is een prentenboek vol levenswijsheid. Ontiegelijk veel wijsheid, want op elke vraag die wordt gesteld, weet Ilse Krabben (31) het antwoord. Vragen die ze zelf als kind ooit had, bundelde ze in dit boek en maakte daar samen met illustrator Hedie Meischke een kleurrijk geheel van. Of dit boek ook het kind van nu weet te raken, lees je in mijn recensie.

Met zo’n vijftig pagina’s is Springlevend een omvangrijk prentenboek. Zeker als je je beseft dat het is gevuld met diepgaande onderwerpen. Op elke spread beantwoordt Krabben een vraag, levensvragen zoals alleen kinderen die kunnen stellen: ‘Wat is het universum?’, ‘Ben ik mooi genoeg?’, ‘Ik ben bang voor monsters, wat kan ik doen?’ of ‘Wat moet ik doen als ik niet alles begrijp?’. De ene keer geeft Krabben concrete tips, dan weer veel filosofischere antwoorden. De teksten en antwoorden zijn lang en uitgebreid maar wel op het niveau van jonge kinderen. Haast als een soort reis biedt het steun voor het nieuwsgierige kind dat op zoek is naar veiligheid.

Stap voor stap samen lezen

De omvangrijkheid van het boek maakt dat het veel is om in een keer tot je te nemen. Springlevend is daarom vooral geschikt om er samen met een ouder of leerkracht doorheen te bladeren en datgene te lezen wat het kind aanspreekt. Ook kan het gebruikt worden om één specifiek onderwerp uit te lichten en er samen uitgebreider over te praten, in de groep of een-op-een. Op deze manier valt er ook telkens weer iets nieuws te ontdekken en te bespreken. Springlevend is er niet om in een ruk achter elkaar uitlezen, maar om op zijn tijd rustig tot je te nemen.

Herkenning

De illustraties van Meischke zijn een combinatie van potloodtekeningen, kleurige vlakken en collage-achtige prenten. Ze heeft de kinderen in al hun kleuren, verscheidenheid en nationaliteiten afgebeeld. Dieren, bloemen, jonge, kleine, grote, oudere mensen; het is een bont geheel waarin iedereen zich zal kunnen herkennen.

Springlevend is een boek dat ondersteuning geeft op spiritueel en emotioneel vlak. Het gaat over het leven, angsten, geen zin hebben, perfect moeten zijn. Op een kleurrijke manier wordt er troost geboden aan kinderen én volwassenen.