Skip to main content

Nog lang geen later is een bundeling gedichten met onderwerpen die pubers zeker zal aanspreken. Zelf had ik als tiener niets met dichten of poëzie. Er was niemand die het mij goed heeft uitgelegd en het voelt altijd nog als het een taal is die ik niet spreek. Waarom ik denk dat dit boek van Kees Spiering ideaal is om in te zetten bij lessen Nederlands lees je in mijn recensie.

Als tiener begreep ik niets van poëzie. De enkele keer dat er bij de Nederlandse les aandacht aan werd besteed, heeft het me niet weten te overtuigen. Het voelde ook alsof je lid moest zijn van een soort club om poëzie te begrijpen. Alsof het een taal was die ik niet begreep. Het is na de middelbare school ook niet beter geworden. Soms zijn er gedichten die me gelijk raken, maar vaak is dat ook niet het geval en inmiddels heb ik maar geaccepteerd dat poëzie niet mijn “ding” is. Toch was er iets dat me triggerde toen ik Nog lang geen later van Kees Spiering zag bij de bibliotheek. Ik besloot het mee te nemen en begon met lezen.

Nog lang geen later goed toegankelijk

Nog lang geen later is een bundeling gedichten die gaan over het leven en die om die reden ook het beste in volgorde gelezen kunnen worden. Er zit namelijk een bepaalde chronologische volgorde in. Ik verbaasde me over de verscheidenheid aan onderwerpen die heel toegankelijk zijn voor pubers. En hoe verder ik kwam met lezen, hoe harder ik begon te wensen dat ik deze gedichtenbundel had gekend toen ik een tiener was. Hadden ze bij Nederlands de kunst van poëzie maar uitgelegd aan de hand van dit boek. Er zit zoveel in, van korte en lange gedichten, tot doordenkers en stukken die je gelijk raken. En illustrator Jeska Verstegen heeft er ook nog eens prachtig bijpassende beelden bij gemaakt waardoor het boek nóg mooier is geworden.

Conclusie

Nu ik alle gedichten gelezen heb, weet ik nog steeds niet of ik alles wel helemaal begrijp. Over sommige gedichten moest ik iets langer nadenken, bij andere voelde ik niet helemaal de cadans. Toch heeft het me wel wat gebracht. Al was het maar dat ik poëzie toch nog een kans moet geven.

Boekspecificaties

  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Datum van verschijnen: 02-08-2023
  • Uitgave: hardcover
  • Taal: Nederlands
  • Aantal bladzijden: 112
  • Prijs paperback: € 24,99
  • ISBN: 9789021039756

Leave a Reply