Skip to main content

Voor een blogtour mocht ik van uitgeverij Kok Boekencentrum het prachtige boek van Liz Climo lezen; Ik ben zo blij dat jij er bent. Ik las het samen met mijn zoon van (10), een kleine creatieve lieverd die zich nogal eens anders en eenzaam voelt in deze grijze grote wereld. Samen vertellen we graag over Ik ben zo blij dat jij er bent, iets dat ik hem dagelijks vertel, maar waarvan het o zo fijn is als een ander dat ook eens tegen je zegt.

Ik ben zo blij dat jij er bent is een lief boekje vol grappige en schattige dierentekeningen die proberen de lezer een hart onder de riem te steken. Het begint er al mee dat de opdracht voorin het boek gericht is aan jou, de lezer. Het boek lijkt er echt voor jou te zijn, speciaal voor jou geschreven zelfs. Wat volgt zijn pagina’s gevuld met eenvoudige, maar aansprekende tekeningen en korte maar rake zinnen. In zo’n 90 pagina’s roept Liz Climo een hoop herkenning op. Iedereen voelt zich weleens onzeker, denkt dat hij niet goed genoeg is, ervaringen uit het verleden bevestigen dat gevoel misschien zelfs wel. Vragen als: “Zitten anderen wel op mij te wachten, ben ik niet raar?” heeft iedereen zich weleens gesteld, toch?

Al lezende en kijkend naar de mooie plaatjes ben je zonder dat je er erg in hebt, zo door het boek heen. Op elke pagina vind je een prachtige tekening van diverse dieren met een korte stukje tekst. Dit maakt het boek overzichtelijk en goed te begrijpen door jonge kinderen. Maar ook als je ouder bent, zal je dit boek kunnen omarmen. Het boek zal jóu omarmen!

En dat vind ik niet alleen, maar mijn zoon ook. Zonder dat ik hem had gezegd waarover het boek gaat, vroeg ik het hem te lezen. Hij kroop op schoot – dat is ook als je 10 bent soms nog best fijn! – en begon te lezen. Bij de laatste pagina keek hij verbaasd, is het boek nu al uit?!
Hij (en ik) genoot van de afbeeldingen, de gevoelens van de dieren waren voor hem erg herkenbaar. Zo graag iets willen bereiken, ook al gaat dat in tegen verwachtingen of het “normaal”, zo graag jezelf zijn ook al is dat anders dan de rest. “Mam, dit boek gaat over mij.” Maar de diertjes laten zien dat als je je hart volgt, je er wel komt. Als een soort meditatie komen de woorden bij je binnen. Je bent uniek en bijzonder, juist omdat jij jij bent! En die boodschap geeft een opkikker als je het zo hard nodig hebt.

Mam, wat een mooie grappige tekeningen, en die dieren zijn lief! Ik herken me er wel in. Vooral in die cavia op zijn springstok, die er lekker anders uit ziet en de andere kant dan de rest op gaat!

Het is een boek voor iedereen die een beetje liefde kan gebruiken. Om je ervan te overtuigen dat je prachtig bent, juist door te zijn wie je bent. Al is dat misschien soms een beetje anders. Een prachtig cadeauboek om jezelf of een ander te schenken. Wij geven allebei het boek 4 dikke sterren. Bedankt Kok Boekencentrum dat wij mochten meedoen met deze blogtour. We hebben van het boek genoten.

En tegen iedereen die het kan gebruiken zeggen wij:

De afbeeldingen zijn verkregen van uitgeverij Kok Boekencentrum en met toestemming  geplaatst.

Over Liz Climo

Liz Climo groeide op in San Francisco, maar woont inmiddels met haar man en dochter in Los Angeles. Ze werkte onder andere aan The Simpsons en heeft inmiddels meerdere boek geschreven en geïllustreerd. Haar boeken zijn in meer dan twaalf landen vertaald. Haar illustraties van dieren zijn hartverwarmend en opbeurend, en worden veel gedeeld op sociale media.

Leave a Reply