Skip to main content

Adventskalender voor een boekliefhebber

De Ijslandse traditie Jolabokaflod waarbij dierbaren elkaar op kerstavond boeken cadeau doen, vind ik als boekliefhebber een fantastisch gebeuren. Sinds ik er een paar jaar geleden van hoorde, vinden mijn huisgenoten een boek onder de boom.

Voortbordurend op dit idee maakte ik voor mijzelf een alternatieve Adventskalender. Terwijl mijn kinderen elke dag een luikje van hun adventskalender open mochten maken en daarin onderdelen voor hun knikkerbaan of plastic verzamelfiguurtjes vonden, was het voor mij elke adventszondag raak. Met vier prachtige boeken telde ik af naar Kerst en zoals je hieronder zult lezen pasten ze allemaal op hun eigen manier perfect in deze tijd van het jaar.

  1. Van hart tot hartDalai Lama

Het eerste pakje dat ik mocht openen past perfect in het rijtje De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy en Grote Panda en Kleine Draak van James Norbury. Vanwege zijn vergelijkbare formaat – het is een wat kleiner boekje met linnen rug en leeslint – maar ook vanwege de illustraties en rake teksten. Een mooi cadeau voor de decembermaand of voor iemand die jarig is. Waar Van hart tot hart anders in is, is de inhoud van de teksten. Daar waar de andere boeken gaan over persoonlijke groei en de lezer een hart onder de riem steken, laat dit boek je kritisch naar jezelf als wereldgebruiker kijken. Het roept op meer verdraagzaam te zijn en je verantwoordelijkheid voor onze wereldwijde familie (mens, dier én natuur) te nemen. Het is tevens een oproep tot een barmhartige revolutie. Het boek is daardoor wat minder “lief”, maar de sobere illustraties in kleur zijn prachtig en het boek zet aan tot nadenken. Vragen als waar het echt om draait in het leven, wat belangrijk is en hoe jij e daar als individu voor kunt inzetten, zullen je zeker bezig houden.

Echte verandering in de wereld kan enkel voortkomen uit een verandering van ons hart.

Van hart tot hart is een prachtig boek dat met zijn glimmend rode letters hoop en nieuwsgierigheid uitstraalt. Je kunt het boek willekeurig ergens openslaan en de spread tot je laten bezinken. Of je leest het boek van voren naar achteren uit als een verhaal. Het zal je hoe dan ook raken, inspireren en laten nadenken.

  1. Deze winterAlice Oseman

Het tweede pakje was een novelle uit de Heartstopper-reeks: Deze winter. Het speelt zich af tijdens de Kerst van het vierde deel uit de serie. Ik zou  je aanraden om eerst de vier delen van Heartstopper te lezen voor je aan deze novelle begint, er gebeuren namelijk wel een aantal dingen die handig zijn om vooraf te weten.

Anders dan de Heartstopper boeken is deze novelle geen graphic novel. Het boek bevat wel enkele illustraties en ook een paar pagina’s in de welbekende stripvorm, maar het boek bestaat voornamelijk uit tekst. Ook is dit verhaal (het heet niet voor niets een novelle) een stuk korter. Nog één verschilletje dan; dit verhaal wordt slechts heel kort verteld vanuit het perspectief van Nick en Charlie, maar grotendeels vanuit het perspectief van Charlies zus Tori. Ook hun kleine broertje Olivier komt nog even aan het woord. Dat geeft het verhaal niet alleen een extra dimensie, maar laat je ook anders kijken tegen de problematiek uit met name het vierde deel uit de YA-serie.

‘Je kan gewoon zeggen dat het je spijt,’ zeg ik. ‘Dat is wat je hoort te doen als je iets naars hebt gezegd. Zeggen dat het je spijt.’

Ondanks dat dit boek een diepere boodschap kent – de kerstdagen zijn niet voor iedereen makkelijk en leuk – is het toch een hartverwarmend verhaal om te lezen. Het leest vlot, ge jongens vinden steun en liefde bij elkaar, en we krijgen door het andere vertelperspectief weer een beetje meer informatie over Nick en Charlie. Wat een heerlijke serie is dit toch! Een aanrader voor alle Heartstopper fans, jammer dat het een kort verhaal was.

Omslag Deze winter van Alice Oseman.
  1. De wereld van SofieNicoby Vincent Zabus

De wereld van Sofie was het derde pakje uit mijn adventskalender. Het bleek een heel bijzonder boek dat door zijn omvang en materie niet binnen de kortste keren uit was.

Het boek gaat over Sofie die op een dag brieven ontvangt van een filosoof. Ze wordt geprikkeld over existentiële onderwerpen na te denken en wordt door de mysterieuze filosoof meegenomen de geschiedenis in. Welke filosofen waren er allemaal? Hoe dachten ze en hoe is dat vandaag de dag nog actueel? En hoe past Sofie – of jij – in die huidige wereld?

Het bestaan van God is een mysterie dat alleen via het geloof kan worden benaderd.

De wereld van Sofie van Nicoby Vincent Zabus, naar het verhaal van Jostein Gaarder, is een graphic novel met bijzondere prenten. Ik denk dat het boek interessant is voor volwassenen, maar zeker ook voor tieners die nadenken en filosoferen over het leven, het geloof en de wereld. Doordat het boek in stripvorm is, is het voor kinderen erg aantrekkelijk om te bekijken. Maar het is meer dan alleen plaatjes kijken, het bevat behoorlijk wat diepgang.

Omslag De wereld van Sofie van Nicoby Vincent Zabus
  1. Ergens in de sneeuwLinde Faas

Het laatste en vierde pakje ging een week voor Kerst open. Het bevatte dit prachtige prentenboek. En toen er niets dan regen uit de hemel viel, zorgde dit boek voor een ultiem kerstgevoel.

Het verhaal gaat over een meisje dat haar saaie huis ontvlucht en opzoek gaat naar een kerstboom. Alle huizen om haar heen zijn mooi versierd, behalve die van haar. Haar vader heeft het namelijk te druk om een kerstboom te regelen. Ze zal het zelf moeten doen! Eenmaal op pad komt ze in een sneeuwstorm en uiteindelijk in een wondere wereld terecht.

Ze gaan verder en verder.

Tot hun voetstappen verdwijnen,

de stad ophoudt

en het onbekende begint.

Wie van de illustraties van Linde Faas houdt, zal ook zeker van dit boek genieten. Zachte tinten die vloeiend in elkaar overlopen, kleine details die opnieuw en opnieuw verrassen en je naar het geheel laten blijven kijken. Elke pagina is een kunstwerkje op zich en het houdt je lange tijd in zijn greep. En hoewel de illustraties grotendeels in het wit, grijs en blauw zijn, is het een kleurrijk geheel geworden. Door de prenten, maar zeker ook door de boodschap die het vertelt. Een prachtig boek, met een mooi verhaal om in te verdwijnen en de magie van Kerst te ervaren.

Omslag Ergens in de sneeuw van Linde Faas.

Vier prachtige boeken die het een genot maakten om af te tellen naar Kerst.