Skip to main content

Gelezen boeken in november

In november werd er vooral hard gewerkt en was er minder tijd om te lezen. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen boeken werden verslonden. Naast twee romans las ik drie, zoals ik het zelf noem “cadeauboeken” en een graphic novel.

  1. De vrouw van de kapiteinRia Hiemstra

Een meeslepend verhaal over de Groningse Akke. Een prachtig debuut en een waardevolle inkijk in het leven van een naoorlogse arbeidersgezin.

Lees recensie
Omslag De vrouw van de kapitein van Ria Hiemstra
  1. Langste. Kerst. Ooit.Lisette Jonkman

Wat zou jij doen als je Eerste Kerstdag opnieuw en opnieuw beleefde? Je kunt het elke keer beter aanpakken, of je volledig laten gaan, want niemand weet toch meer wat je hebt uitgespookt. Lisette Jonkman maakte er weer fantastische romcom van.

Lees groepsread op Hebban
Omslag Langste. Kerst. Ooit. van Lisette Jonkman
  1. De zon, de zee en de sterrenIulia Bochis

Dit boek bevat eenvoudige maar mooie illustraties in warme en natuurlijke tinten. Met soms wat voorspelbare quotes is het toch een genot om doorheen te bladeren.

Omslag De zon, de zee en de sterren.
  1. Tussen mees en molCarli Biessels, illustraties van Marije Tolman

Een prachtig cadeauboekje over vriendschap. Mees en Mol hadden niet meer van elkaar kunnen verschillen, maar kunnen elkaar daardoor juist mooie inzichten geven.

  1. Waar is het dagboek van Anne FrankAri Folman

Een graphic novel over het dagboek van Anne Frank, bekeken vanuit Annes beste vriendin Kitty. De prenten zijn prachtig, het verhaal bijzonder waarbij een link wordt gelegd met de actuele vluchtelingenproblematiek. Het einde was iets te gemakkelijk.

  1. Van hart tot hartDalai Lama

In het met prenten geïllustreerde boek, passend bij titels als De jongen, de mol, de vos en het paard en Grote Panda en Kleine Draak, wordt getracht een empathische evolutie te ontketenen. Met mededogen, vriendelijkheid en respect voor niet alleen mens en dier, maar ook de natuur, zorgen we voor een beter klimaat om in te leven. Letterlijk.

Het thema deze maand was: veel plaatjes, weinig tekst. En met cadeauboeken bedoel ik dus die inspirerende boeken met lieve en rake woorden die je aan iedereen en in welke situatie dan ook, cadeau kan doen om een ander een hart onder de riem te steken. Wat las jij in november?