Skip to main content

Mei was de maand waarin voor mij het lentegevoel echt kwam opzetten en we zelfs hints naar de zomer kregen. Ik hou zo van die warme zonnestralen! En hoewel lezen op de bank met een dekentje als het regent ook niet verkeerd is, zit ik toch het liefst met mijn snuffelsnuit en een boek in de zon. Een beetje tuinieren met een luisterboek op spreekt me ook aan moet ik zeggen. Dat leverde dan ook een mooie lijst met gelezen boeken op.

28. Hart voor de zaak Charlotte de Monchy
Voor de boeken van Charlotte de Monchy kun je me altijd wakker maken. Ik hou erg van haar humor, vaak spelen haar verhalen zich in andere landen af en ze bevatten ook nog eens de nodige romantiek. Dat was allemaal ook het geval bij Hart voor de zaak. Leuke en een tikkeltje gekke personages, in Ierland en wat vlinders. Toch was ik over dit boek minder enthousiast dan ik meestal over haar boeken ben. Ik vond dialogen ongemakkelijk en hakkerig en ook de manier waarop hoofpersonage Julia met een belangrijke klant omgaat vond ik soms plaatsvervangend beschamend. Tuurlijk snap ik dat sommige dingen voor een verhaal leuk bedoeld en best wat ongemakkelijk kunnen zijn, maar dit vond ik soms net die grens over. Al met al best een leuk boek, maar de wauwfactor die ik anders altijd voel, werd nu getemperd.

29. The librarian of Auschwitz – Antonio Iturbe
Deze graphic novel vond ik in Amerika en nam ik nieuwsgierig mee naar huis. Ik ken het oorspronkelijke verhaal niet, dus ik kan niet beoordelen of de graphic novel het wel haalt bij het echte boek. Wel vond ik de graphic novel erg interessant en ben ik benieuwd geworden naar het verhaal van het meisje dat in Auschwitz bibliothecaresse was. De prenten zijn mooi en het verhaal duidelijk, al wordt er bij sommige gebeurtenissen niet heel lang stil gestaan. Ik vond het boek een mooie manier om weer een beetje meer over de situatie in Auschwitz te weten te komen.

30. Duizend & ik Yorick Goldewijk 
Na het prachtige Films die nergens draaien gelezen te hebben, kon ik Duizend & ik niet laten liggen. Ook mijn oudste zoon (12) las het boek en hij bleef zo in raadselen praten dat ik snel wilde weten wat hij nou meegemaakt had. Ook ik zal in raadselen praten, want echt vertellen waar het boek over gaat zonder details te verklappen is lastig, maar wel kan ik zeggen dat ik het boek mooi vond. Yorick Goldewijk zette mij de hele tijd aan het denken over de situatie waarin Duizend en Acht (ik) zich bevinden. Wat zou er met ze aan de hand zijn? Natuurlijk bleek het allemaal anders in elkaar te steken dan mijn brein kon bedenken. Een aanrader om te lezen, maar ik moet wel zeggen dat mijn voorkeur stiekem ligt bij Films die nergens draaien.

31. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
Al een tijdje stond dit boek in mijn boekenkast op mij te wachten. Hoewel ik veel goede verhalen heb gehoord over Daar waar de rivierkreeften zingen kon me dat er niet toe zetten om het boek op te pakken. Misschien was ik er stiekem bang voor dat het heel erg zou tegenvallen. Toen ik het eindelijk durfde op te pakken, zat ik al snel helemaal in het boek. Delia Owens weet het verhaal zo sterk op je over te brengen, de details waarmee ze het moeras omschrijft, hoe het moerasmeisje er weet te overleven, erin opgaat zelfs, ik vond het aangrijpend mooi. Het hele boek maakte grote indruk op me. Toen het boek uit was, keek ik de film op Netflix en hoewel minder indrukwekkend, toch een aanrader.

32. Als de sterren fonkelen – Jet Nijland
Ik had dit boek op Instagram meermaals voorbij zien komen en was nieuwsgierig gemaakt. Ik zette het luisterboek op en terwijl ik het huishouden deed of ritjes in de auto maakte, werd het boek aan me voorgelezen. Ik vond het bijzonder om te lezen over die situatie waarin Nederlandse jongens naar werkkampen in Duitsland werden gestuurd. Extra bijzonder werd het toen in het nawoord duidelijk werd dat Jet Nijland haar eigen familiegeschiedenis als inspiratie voor dit verhaal heeft gebruikt.

33. De kleine drakendoder – Suzanne Bos
Eerder schreef ik al een uitgebreide recensie over dit boek van Suzanne Bos (de link naar die recensie vind je hieronder). Hoewel het boek zo prettig leest als een roman, is het verhaal verre van dat. De kleine drakendoder is het waargebeurde verhaal over het gezin van Bos en dan in het bijzonder over haar zoon die met een beperking wordt geboren. Ik vond het zo’n aangrijpend verhaal dat ik het in stukjes moest lezen, maar ook wilde ik geen afscheid nemen van de tastbare liefde die in het boek overheerst.

Lees hier mijn recensie

34. Pumpkinheads – Faith Erin Hicks
Ik ben dol op graphic novels en had dit boek al regelmatig voorbij zien komen. Toen ik het in New York tegenkwam heb ik het meegenomen naar huis. Hoewel ik het boek vanwege zijn tekeningen erg in de smaak viel, vond ik de verhaallijn zelf wat tegenvallen. Het bestond voornamelijk uit een zoektocht naar een meisje om haar de liefde te kunnen verklaren. En elke keer liepen ze haar net mis. Leuk boek, maar ik werd niet omver geblazen.

35. Nu we hier toch zijn – Chantal van Gastel
Het was lang geleden dat ik een boek van Van Gastel las. Haar laatste roman verscheen ruim vier jaar geleden, maar nu kon ik er eindelijk weer een van haar hand lezen. En ik werd niet teleurgesteld. Hoofdpersoon Audrey maakt een persoonlijke zoektocht door. Wie is ze nou eigenlijk en wat wil ze? Haar vertrouwde leven is wel veilig, maar niet zo groot en meeslepend als dat van de personages in haar favoriete films. Audrey haar zoektocht brengt haar uiteindelijk naar Parijs en wordt gedetailleerd door Van Gastel beschreven, vol liefde, humor en avontuur. Ik heb er enorm van genoten.

Lees mijn recensie op Hebban.nl

Met drie keer vijf sterren en niet lager dan drie sterren was mei een fantastische leesbaarder. Ik kijk er met plezier op terug en hoop dat juni minstens net zo mooi zal zijn.

Leave a Reply