Als de achterflap verkondigt ‘Een heel bijzonder boek over de kracht van fantasie. Voor lezers vanaf 9 jaar die het magische in de wereld zien.’ dan heb je mij gelijk te pakken. In mijn beleving zijn magie en fantasie een van de belangrijkste elementen in het leven. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik begon hoopvol te lezen in De kinderen van het Klissenveldje. Of het boek een magisch succes werd, lees je in mijn recensie.
De kinderen in dit boek wonen rond de binnenplaats vlakbij het Klissenveldje. Hier gebeuren bijzondere dingen. Iemand verandert in een kikker en er loopt een man rond met een onweerswolk aan een touwtje. Komt dit allemaal door de oude vrouw met haar kat? Of is het de fantasie van de kinderen die voor deze eigenaardige gebeurtenissen zorgt?
Hoe het ook zij, alles komt uiteindelijk uit de pen van de Poolse Katarzyna Ryrych. Ze schreef tientallen verhalen voor kinderen, maar De kinderen van het Klissenveldje – een jeugdboek voor kinderen vanaf een jaar of 9 – is haar eerste boek dat in het Nederlands is verschenen. Het werd vertaald door Charlotte Pothuizen.
Magische prenten
Wanneer je de eerste hoofdstukken van De kinderen van het Klissenveldje hebt gelezen, zal je gelijk zijn opgevallen dat het boek bijzonder is. Het verhaal is rijkelijk gevuld met prachtige en unieke prenten die zijn gemaakt door Grazyna Rigall. Soms zijn de tekeningen pagina vullend, dan weer wat kleiner, maar allemaal zien ze er in hun zachte kleuren en bijzondere tekenstijl magisch uit.
Modern sprookjesboek
Maar niet alleen de illustraties zorgen voor een mystiek geheel. Het is ook, en vooral, de invulling van de verhalen. Zo hebben de kinderen in het verhaal geen “echte” namen, maar worden ze aangeduid met kenmerken die ze uniek maken (de Allerslimste, de Allerdikste, Drie-Strepen-Broek etc.). Ook komt er een heks, een pratende kat en een dierenarts Dr. A. Cula in het boek voor. Al is even de vraag of de kinderen uit het verhaal ze zo beleven, of dat ze dat ook echt zijn… Je fantasie zal het je vertellen.
Dit zelfde geldt voor de gebeurtenissen in het boek. We maken de kinderen mee tijdens hun dagelijks activiteiten; als ze op school zijn, buiten spelen of huishoudelijke taakjes doen. Het lijken hele gewone dingen, maar niets is minder waar. Wanneer bijvoorbeeld de Allerdikste van een bladzijde uit zijn schrift een bootje vouwt, begint zijn tafelblad te golven en belandt er een beetje zeewater op zijn broek. Hij knipte zijn vader uit een foto en zette hem in het bootje.
De Allerstedikste zat ineens in de boot, hij wist niet hoe. De woeste golven lieten de boot schommelen, maar de Allerdikste noch zijn vader werd zeeziek.
Avontuurlijk en verwarmend verhaal
De dagen van de kinderen zijn dus niet zo gewoon als je zou denken. Naar school gaan wordt ineens een groot avontuur! En als lezer is het niet te voorkomen om mee op reis te gaan. Het is de fantasie van de kinderen die je meeneemt, maar misschien wel je eigen fantasie die je nóg verder brengt. Samen met de lieve zorgen van de heks, de kat en de juf, maar ook van de kinderen onderling is het een lief en bijzonder boek geworden, waar het gevoel van een sprookjesboek overheerst.
Passende, maar ietwat ingewikkelde, schrijfstijl
Net als in een echt en oud sprookjesboek, is het de schrijfstijl die het soms wat moeilijk leesbaar maakt. Sommige vergelijkingen zijn best ingewikkeld, net als het gebruik van bepaalde woorden, zoals sanatorium of laatdunkend. Ook zijn de zinnen hier en daar dromerig, wat enerzijds goed past bij het sprookjesidee, maar het de leesbaarheid voor kinderen ingewikkelder maakt.
Conclusie
De kinderen van het Klissenveldje is een heerlijk, haast modern sprookjesboek, rijkelijk gevuld met bijzondere prenten. Het is een aanrader om te lezen, maar wel voor de sterkere lezers. Ik geef het boek 3,5 sterren.